Udruženje preduzetnika o e-fiskalizaciji: Mali će postati još siromašniji

Biznis 29. sep 202112:16 15 komentara
fiskalna kasa, račun, plaćanje
Shutterstock

E-fiskalizacija predstavlja novi namet za mala preduzeća, prihod i dobit za uvoznike novih uređaja, dok su poreski efekti neizvesni. Poruka države je ponovo "radite na crno, isplativije je". To je još jedna akcija gde mali postaju siromašniji, a veliki i privilegovani još bogatiji, smatra Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Bliže se rokovi predviđeni za novu fiskalizaciju – od 1. oktobra Poreskoj upravi prijavljuju se maloprodajni objekti, od 15. oktobra do kraja januara 2022. se prijavljuje za subvencije, a na novi sistem svaki obveznik mora do pređe do kraja aprila iduće godine. Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije ukazuje da e-fiskalizacija nije najracionalnije rešenje u sadašnjem trenutku.

Pročitajte još:

„Za sada je poznato da će za svaki objekat biti potrebna internet veza, novi uređaj, drugačija traka i protokoli. Nije poznat ukupan trošak. To je i nova investicija i rashodovanje starih kasa. Najavljeno je da će deo troškova u vezi sa zamenom kase preuzeti država. Koliko i kako – nije baš najjasnije“, navodi ovo udruženje.

Sigurno je, ističu, da je to nova obaveza za osiromašena i krizom pogođena domaća preduzeća i preduzetnike.

„Da li je to potrebno i da li je to najracionalnije rešenje u sadašnjem trenutnku? Rekli bismo da nije. Jer vreme krize nije vreme da se pravi trošak privrednicima koji već posluju legalno i već imaju kase koje su povezane sa poreskom upravom i nije vreme da se troši šest milijardi dinara budžetskog novca dok se svakodnevno zadužujemo“, ističe udruženje.

Kako ukazuju u saopštenju, mnogi privredni subjekti, pogotovo iz ugroženih delatnosti kojima država nije nadoknadila troškove koji su im prouzrokovani merama ograničenja, radije će zatvoriti svoje legalne poslove.

„Oni će radije preći da rade na crno nego da budu žrtva novog nepromišljenog nameta koji se uvodi u vreme krize, umesto da se država sistemski pozabavi suzbijanjem crnog tržišta koje funkcioniše od strane neregistrovanih subjekata. Jasno je da će neko dobiti nove poslove i prihode od proizvodnje ili uvoza kasa, papira za štampu fiskalnih računa i održavanje čitavog sistema“, navodi Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Kao razlog se, kako se ističe, navodi širi obuhvat i bolja kontrola poreskih obveznika.

„To nije tačno jer se kontrola može postići samo kad se šverc robe i neregistrovana proizvodnja stave pod kontrolu i suzbije crno tržište neregistrovanih subjekata“, stoji u saopštenju.

Da bi se to postiglo, ovo udruženje smatra da je potrebno reformisati poreski sistem na pravedan, progresivan i transparentan način.

„Da je to ispravan put vidimo iz najavljene promene poreske politike u Crnoj Gori kojom će opterećenja na zarade biti smanjena na dvadesetak posto uz neoporezivih 700 evra zarade. Kod nas je opterećenje preko 60 odsto , a neoporezivo je 18.300 dinara na koje ide obračun doprinosa“, ukazuje ovo udruženje.

Komentari (15)

Vidi sve komentare