Udruženje privrednika: Zašto država tlači privatne preduzetnike

Ekonomija 01. mar 202111:17 3 komentara
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Po kojim kriterijumima su neki objekti rizičniji od drugih? Neprihvatljivo je proglašavanje ugostiteljskih objekata “leglom zaraze”. Za takve izjave ne postoji medicinska studija niti logično obrazloženje, jer znamo da zaraza može da se širi u autobusima gradskog prevoza, u fabrikama gde se radi i po tri smene, u novootovorenim gondolama, popularnim skijalištima, upitalo je udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" povodom mera ograničenja koje su za vikend bile na snazi.

Ovo udruženje podržalo je protest privrednika Aranđelovca i Šapca, dodajući u svom saopštenju još nekoliko pitanja.

„Zašto zatvaranjem manjih objekata pravite još veće gužve u onima koji ostaju otvoreni?  Velikim trgovinskim lancima, pod izgovorom prodaje prehrane, dozvoljena je prodaja svih vrsta roba  dok su mali trgovinski objekti onemogućeni da prodaju tu istu vrstu robe. U čijem je interesu da se uništava domaće preduzetništvo u korist stranih vlasnika kapitala“, upitalo je udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

U saopštenju se postavlja i pitanje zašto se država odlučila da tlači privatne preduzetnike umesto da im, kako se navodi – pruži adekvatnu pomoć?

Kako pojašnjavaju, privrednicima je u proteklih godinu dana u više navrata ograničavano radno vreme uz zahtev da ispune dodatne uslove kako bi nastavili poslovanje. Ovi privrednici predlažu da se porezi, doprinosi, takse i ostali nameti smanje srazmerno ograničenjima, a ne da se, kako ističu – uvećavaju.

„Zašto pravila ne važe podjednako za sve? Koliko prekršajnih prijava je pokrenuto protiv organizatora i lica koja nisu poštovala propisane mere prilikom imenovanja patrijarha, prilikom otvaranja spomenika, prilikom sahrana poznatih ličnosti sa masovnim prisustvom u zatvorenim prostorima i sličnim sistuacijama u kojima su učestvovali državni funkcioneri koji imaju uticaj na donošenje mera ograničenja“, upitalo je udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.