Udruženje: Pustite ugostitelje da rade ili im nadoknadite štetu

Ekonomija 22. mar 202117:57 4 komentara
Tanjug/Strahinja Aćimović

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" saopštilo je danas da pozdravlja odluku da se dozvoli rad trgovinskim, zanatskim i uslužnim objektima, ali da su nezadovoljni zato što to nije dozvoljeno i ugostiteljima.

„Dozvola da trgovinske, zanatske i uslužne delatnosti rade je ispravljanje diskriminacije koja se sprovodila prema malim privrednicima sa domaćim kapitalom u odnosu na hipermarkete sa većinski stranim kapitalom“, navedeno je u saopštenju.

Povezane vesti:

Dodaje se da su ugostitelji nezadovoljni jer je ta odluka zaobišla ugostiteljske objekte koji su već ispunili sve zahteve Kriznog štaba po pitanju ograničenja broja ljudi, razmaka među stolovima, sredstava za dezinfekciju i ostalih zahteva koji su im prouzrokovali dodatne troškove.

U ugostiteljskim objektima je, kako je navedeno, broj ljudi daleko manji nego u gradskom prevozu, fabrikama koje su otvorene u kontinuitetu, gondolama, a svakako mnogo manji nego na okupljanjima po privatnim objektima gde ne postoji nikakva kontrola.

U saopštenju se ističe da je odluka o ograničenom radu doneta u večernjim satima 21. marta 2021. za period od 22. marta 2021, ne uzimajući u obzir vreme potrebno za nabavku robe, kvarljivost robe, organizaciju zaposlenih, pa se očekuje da se od danas 22. marta primene mere za otklanjanje posledica kovida-19.

Privrednici su se se pozvali na Uredbu o uslovima i kriterijumima uskladjenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja zbog bolesti kovid – 19, koja predvidja državnu pomoć za likvidnost privrednika u vidu olakšanog plaćanja, subvencija, otpisa duga i drugih poreskih mera.

U suprotnom oni će, kako su naveli izaći na ulicu da se bore za njihova radna prava.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.