Udruženje „Zajedničko“: Zakon o sezonskim radnicima – skandalozan

Biznis 09. apr 202111:01 > 11:127 komentara

Ovaj zakon dozvoljava radno vreme od 12 časova dnevno, sedam dana u nedelji, pri čemu pravo na pauzu u toku radnog dana imaju samo zaposleni koji rade osam i više sati što je skandalozno, jer se radi o fizički vrlo zahtevnim poslovima, kaže Aleksandra Lakić iz udruženja "Zajedničko", govoreći o budućem zakonu o sezonskim radnicima. 

Početkom aprila Vlada Srbije trebalo bi da odlučuje o predlogu izmena i dopuna Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, na kojima radi radna grupa formirana u okviru Ministarstva rada. I pre nego što su dospele u javnu raspravu, 13 udruženja, političkih partija i sindikat traže da izmene budu povučene. Kako kažu, dejstvo zakona proširuje se na niz sektora, kao što su građevinarstvo, ugostiteljstvo, turizam, kućni poslovi, kreativna industrija.

Udruženje „Zajedničko“, misli da će zakonske izmene veliki broj radnika uvesti u nesiguran oblik rada, pa će ostati bez osnovnih prava garantovanih Zakonom o radu.

„Jedan od glavnih problema je što se omogućava sklapanje usmenog ugovora između radnika i poslodavca, što ostavlja veliki prostor za malverzaciju poslodavaca, a što je pokazala i činjenica da je 2019. godine broj radnika ‘na crno’ u ovom sektoru bio više od 70 odsto“, kaže gošća emisije InfoBiz.

Takođe socijalna sigurnost koju radnici imaju je vrlo niska s obzirom da su doprinosi za socijalno osiguranje na dnevnom nivou otprilike 300 dinara, pristup zdravstvenom osiguranju je ograničen – ne uključuje povrede nastale van rada, a vreme provedeno na ovoj vrsti poslova ne ulazi u obračun staža za nezaposlenost, navela je Lakić.

„Zahtevamo povlačenje predloga i tražimo da se uspostavi dijalog sa socijalnim partnerima i drugim relevantnim akterima i da se radi na iznalaženju rešenja koje je povoljnije za radnike, koje će omogućiti dostojanstvene i pristojne uslove rada i socijalnu sigurnost pre svega“, zaključuje Aleksandra Lakić.

Komentari

Vaš komentar