UG predvodi digitalnu transformaciju u Grčkoj, investiraće dve milijarde evra

Biznis 12. sep 202216:19 6 komentara
Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office

Vodeća telekomunikaciona i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, United Grupa, nastavlja sa dugoročnim investicijama u infrastrukturu i digitalnu budućnost zemalja u kojima posluje. Do 2027. godine, čak dve milijarde evra biće uloženo u digitalnu transformaciju Grčke, zvanično je saopšteno iz kabineta premijera Kirijakosa Micotakisa, a prenosi Rojters.

Micotakis je u četvrtak na sastanku sa predstavnicima United Grupe izjavio da su najavljena ulaganja dokaz velikog poverenja koje strani i domaći investitori imaju u Grčku, i da će 2022. godina ostati upamćena kao rekordna u privlačenju stranih investicija.

Linkedin/Kyriakos Mitsotakis

Kao predvodnik u ovom investicionom ciklusu, United Grupa iznela je plan za period do 2027. godine koji podrazumeva sveobuhvatno unapređenje telekomunikacione infrastrukture, uz nastavak uspešne saradnje sa državnim institucijama u Grčkoj:

„Verujem da su odličan posao koji je obavilo Ministarstvo za digitalnu upravu, kao i raspoloživi resursi Fonda za oporavak i otpornost, odlična podrška ovakvim ulaganjima,“ zaključuje premijer Micotakis, napomenuvši da United Grupa omogućava odskočnu dasku ka digitalizaciji javnih usluga, što je jedan od prioriteta Vlade Grčke na putu digitalnoj transformaciji ekonomije i društva.

United Grupa je već uložila 1,5 milijardi evra za kupovinu kompanija Wind Hellas i Nova, koja će zahvaljujući novim ulaganjima početi sa izgradnjom 10 Giga optičke mreže za više od 4,5 miliona korisnika i kompanija u 70 odsto prefektura u Grčkoj. Pored kontinuiranog razvoja 5G mreže, preko 22.000 kilometara duga optička infrastruktura ispuniće potrebe korisnika za većim internet brzinama, a već u narednih nekoliko meseci korisnici Nove u Grčkoj će moći da isprobaju ultrabrzi internet do 1 Gbps , uz EON platformu, koja je nedavno predsatvljena u Grčkoj.

Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office

„Od prvog dana kada smo došli u Grčku, jasno smo stavili do znanja da naša investicija nije jednokratna, jer ono na čemu United Grupa oduvek radi jesu dugoročne veze. Danas najavljujemo da ćemo u narednih pet godina uložiti dodatnih 2 milijarde evra kako bismo zadovoljili potrebe za digitalnim uslugama naredne generacije. Grčka je veoma važna zemlja za našu kompaniju, i činimo sve što je moguće da isporučimo vrhunske proizvode njenim privatnim i biznis korisnicima,“ izjavila je izvršna direktorka United Grupe, Viktoriya Boklag.

Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office

Predsednik investicione kompanije BC Partners i većinskog vlasnika United Grupe, Nikos Statopulos, izjavio je da je uspešno i dugoročno poslovanje Grupe u Grčkoj jedan od ključnih faktora u njenom ekonomskom i društvenom prosperitetu, i da će najavljene investicije od 2 milijarde evra značajno unaprediti položaj Grčke na međunarodnoj telekomunikacionoj sceni.

Svi prisutni na sastanku sa premijerom Micotakisom zaključili su da je United Grupa nastupila kao najozbiljniji igrač u digitalnoj transformaciji Grčke, na čije je usluge i poslovni model utemeljen u tehnologijama budućnosti, inovacijama i najkvalitetnijem korisničkom iskustvu, „grčka javnost čekala decenijama“.

U okviru United Grupe posluje i televizija N1.

Komentari (6)

Vidi sve komentare