UG: Telenor i Telekom prave kartel za uništenje slobodnih medija u Srbiji

Ekonomija 29. jan 202111:17 > 12:19 27 komentara
United Grupa

United Grupa (UG), koja u Srbiji zapošljava više od 2.700 ljudi, saopštila je da je zaprepašćena odlukom kompanija Telekom Srbija i Telenor koje su dogovorile saradnju sa ciljem da se unište kablovski operator SBB i United Media, u okviru koje posluju slobodni mediji N1 i Nova S.

„Posle saznanja da o ovom nepoštenom poslovnom savezu postoje dokazi u vidu zvaničnih dokumenata, United Grupa će podneti tužbe pred domaćim i međunarodnim pravosudnim organima, a obratiće se i svim relevantnim institucijama u Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.

Telekom, Telenor
Dokument

Učešće Telekoma u kartelskom udruživanju zarad gušenja slobodnih medija u Srbiji nije iznenađenje, jer United Grupa već godinama ukazuje na opstrukcije, pritiske i podmetanja od strane Telekoma, koji je za svoje monopolističko ponašanje uvek imao podršku najviših državnih funkcionera Srbije, kažu iz UG.

Kako ističu, SBB je, zbog kvaliteta svojih usluga i najboljeg izbora kablovskih kanala koje distribuira, „uspevao da se odupre svim nezakonitim pritiscima od zaustavljanja razvoja, zabrane postavljanja opreme u mnogobrojnim opštinama, progonu od strane različitih inspekcija, do pretnji našim korisnicima koji se ucenjuju radnim mestima da nam otkažu ugovore“.

Povezano:

Rukovodstvo Telekoma je, posle učešća u svim tim opstrukcijama, sada osmislilo i najnoviji napad kroz partnerstvo sa Telenorom da bi, kako su naveli u svojim zvaničnim dokumentima, stavili tačku na rad naše kompanije i tako nas prognali iz Srbije, dodaje se.

Kako ističu iz UG, neshvatljiv je zato postupak Telenora, koji ima saznanja kroz kakva podmetanja u poslovanju u Srbiji prolazi United Grupa, da se i pored toga kao evropska kompanija kojoj su dobro poznati zakoni slobodnog tržišta odluči na partnerstvo čiji je cilj da se druga privatna kompanija finansijski ošteti i da slobodni mediji ostanu bez novca i prestanu sa emitovanjem programa.

„Iako je nezakonito da državna kompanija bude posredni ili neposredni vlasnik medija, kompanija Telekom iz godine u godinu povećava svoj uticaj u medijima. Telekom je otišao i korak dalje i neskriveno želi da postane jedini “isporučilac medijskog sadržaja”, odnosno da uspostavi monopol u sferi javnog informisanja. U svim ovim nezakonitim aktivnostima, Telekom sve vreme ima bezrezervnu podršku vlasti. Sada se u posao uvođenja građana Srbije u potpuni medijski mrak uključila i češka kompanija Telenor, zbog čega bi najveću cenu mogli platiti građani Srbije koji ne bi imali mogućnost da se istinito informišu“, navodi se u saopštenju.

United Grupa je nedavno institucijama Evropske unije poslala nesporne dokaze i činjenice o netržišnom ponašanju Telekoma u Srbiji i zakonski neprihvatljivoj pomoći ovoj kompaniji od strane svih državnih organa. Zbog najnovijih dokaza moraćemo da ukažemo i da se u pakt za pokušaj uništenja naše kompanije uključila i jedna evropska kompanija u vlasništvu Petra Kelnera, kažu iz UG.

United Grupa vodeći je telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi koji posluje u osam zemalja, ali ni u jednoj nismo nailazili na opstrukcije i nezakonite pritiske kao što je to slučaj u Srbiji.

„Snaga naše kompanije su naši korisnici i gledaoci koji biraju da budu istinito informisani, ali i naši mnogobrojni zaposleni čiju egzistenciju ne smeju da ugroze nečasni dogovori Telekoma i Telenora. Zbog svih njih, nećemo dozvoliti da planovi za uništenje kompanija United Media i SBB prođu bez zakonskih posledica po kreatore ovog nepoštenog poslovnog saveza, za koje verujemo da imaju i podršku vlasti u Srbiji“, dodaje se.

United Grupa uložila je u Srbiju skoro 900 miliona evra, a samo u prošloj godini više od 80 miliona. Ukoliko se odupremo svim nezakonitim napadima i sabotažama u razvoju kojima smo svakodnevno izloženi, nastavićemo sa investicijama u Srbiji ulažući 240 miliona evra u naredne tri godine, naglašava United Grupa.

Kvalitet naših usluga, ponuda najboljih programskih sadržaja, kao i lojalnost naših korisnika, garancija su nastavka našeg snažnog razvoja i još većeg poslovnog rasta kompanije koja u ovom trenutku ima oko 12.000 zaposlenih na svim tržištima, ističu iz UG.

United Grupa, osim u Srbiji, posluje u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare