Ukrajinski IT sektor održava poslovanje uprkos ratu

Ekonomija 22. mar 202213:23 0 komentara
N1

Ukrajinska IT industrija trenutno radi sa oko 80 odsto kapaciteta u odnosu na nivo pre rata, mada je neizvesno da li će se takav trend nastaviti i kakve će posledice biti na lokalnom nivou i za Evropu.

Rat u Ukrajini je imao razarajuće posledice po ukrajinsku ekonomiju i globalne lance snabdevanja. Evropska automobilska industrija se, na primer, već bori sa problemima u snabdevanju. Međutim, ukrajinski IT sektor, koji čini oko četiri odsto ukupnih ekonomskih dobara i usluga, do sada je bio veoma otporan, prenosi nemački EURACTIV.

„Uprkos aktuelnoj teškoj situaciji, naše industrije su u dobrom stanju“, izjavio je za EURACTIV izvršni direktor ukrajinske IT asocijacije Konstantin Vasjuk.

„Imamo podatke da IT kompanije trenutno rade na oko 80 odsto predratnog nivoa“, rekao je Vasjuk.

Ukrajinski IT sektor bio je jedan od najbrže rastućih u Evropi proteklih godina. Imao je godišnju stopu rasta između 25 i 30 odsto i oko 300.000 zaposlenih.

Nekoliko je razloga zašto je ta industrija uspela da se održi od početka rata.

„Mi smo u stanju sličnom ratu od 2014. zbog čega su naše kompanije preduzele mere predostrožnosti pre izbijanja rata kako bi poslovanje moglo da se nastavi relativno nesmetano“, kazao je Vasjuk.

Pošto se ukrajinski IT sektor uglavnom oslanja na izvoz usluga, mnogo je manje vezan za lokaciju nego drugi sektori, što znači da se kompanije oslanjaju na fleksibilne modele rada kao što je rad na daljinu. To takođe znači da radni procesi u kratkom roku mogu biti izmešteni u inostranstvo“.

Ipak, ostaje neizvesno koliko dugo će te kompanije moći da održe poslovanje.

„Dalji razvoj i obim ekonomskog poremećaja u velikoj meri zavise od intenziteta i trajanja ruskog napada“, izjavio je Gari Poluškin iz konsultatnske firme Nemački ekonomski tim.

Ukoliko se rat nastavi, investicije mogu biti izgubljene, a ugovori otkazani.

„Preživeli smo prvi test. Sada je važno da naši klijenti nastave da nas podržavaju i da održavaju ugovore. Mi smo sposobni i apsolutno spremni da i u pod ovim okolnostima pružimo usluge na najvišem nivou“, nagalsio je Vasjuk.

Ukrajinski IT sektor zapošljava govoto 45 odsto svojih radnika preko „autsorsing kompanija“, koja bar delom rade kao spoljna IT odeljenja za međunarodne kompanije. Tako bi kolaps ukrajinskog IT sektora uticao i na evropske kompanije.

IT kompanije aktivno pomažu naporima ukrajinskih vlasti u borbi protiv Rusije. Prema istraživanju Udruženja ukrajinskih IT kompanija, te firme su donirale oko 25 miliona evra u humanitarne svrhe i ukrajinskoj vojsci.

Direktora udruženja Digitalna Evropa Sesilija Bonefeld-Dal takođe je apelovala na poslovnu zajednicu da, pred humanitarne pomoći i tehničke opreme, pomognu tako što će obnoviti ugovore sa ukrajinskim tehnološkim kompanijama.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!