Ulagač iz Emirata postao suvlasnik Merkator, Roda i Idea prodavnica

Biznis 03. nov 202212:1519 komentara
N1

Ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi postao je vlasnik 43,4 posto udela u hrvatskoj Fortenova grupi, koje je dosada držala Sberbanka, navodi N1 Zagreb. U okviru Fortenova grupe posluje i Merkator S u Srbiji, sa trgovinskim lancima Idea, Roda, Mercator.

Hrvatski mediji objavili su da je 43,4 odsto vlasništva u nekadašnjem Agrokoru – sadašnjoj Fortenova grupi, prodat investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saifu Alketbiju. Informaciju je objavila Sberbanka, koja je i prodala svoj udeo.

N1 Zagreb citira hrvatske medije koji navode da bi se investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Bin Markhan Alketbi trebalo da sastane s premijerom Andrejem Plenkovićem. U Vladi Hrvatske nemaju nikakvih informacija.

Na zvaničnom sajtu Fortenova grupe, navodi se da Mercator S, sa mrežom koja pokriva 80 gradova i drugih lokacija u Srbiji, poseduje 300 IDEA prodavnica, četiri IDEA Online prodavnice, 33 Roda supermarketa, dva Mercator centra i hipermarketa, četiri Velpro centra i HoReCa centar za ugostiteljstvo.

„Njegov ukupni prihod svrstava Merkator-S među prvih deset kompanija u Srbiji, sa blizu 8.300 zaposlenih koji svakodnevno opslužuju više od 300.000 kupaca“, stoji na sajtu.

Inače, Fortenova grupa u Srbiji u stoprocentnom vlasništvu ima i fabriku ulja Dijamant iz Zrenjanina, koja je 31. decembra 2021. godine pripojila zavsino društvo „Kikindski mlin“ ad Kikinda.

Fortenova ne zna, novi vlasnik najavio dolazak

Dok iz Fortenova grupe poručuju da nemaju nikakve službene informacije o tome da je došlo do promene vlasništva, a hrvatski premijer – kako ističe N1 Zagreb – sve prati iz Berlina, Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata javio se upravi Fortenova grupe najavivši svoj dolazak.

On je u pismu upravi najavio svoje sledeće korake ističući da će aktivno učestvovati u svim strateškim odlukama kompanije, kao i da ima viziju da pripremi i iznese Fortenovu na berzu „u razumnom roku“.

Komentari

Vaš komentar