Trudnice „kolateralna šteta“ mera pomoći – imaće umanjena primanja do 2023.

Biznis 24. jan 202119:18 > 21:21 18 komentara

Ekonomska mera koja je prošle godine ponuđena privrednicima da im ublaži ekonomske posledice korone danas u velikoj meri može da ugrozi egzistenciju trudnica i porodilja. Zaposlene trudnice i porodilje u firmama koje su prihvatile da odlože plaćanje poreza i doprinosa, danas imaju manja mesečna primanja. Naime, u obračunu naknade zarade, trudnicama i porodiljama neće se obračunavati meseci za koje poslodavac nije platio dažbine.

Kao da nisu radile, nula dinara – tako će trudnicama i porodiljama biti obračunate naknade zarade za mesece u kojima njihovi poslodavci nisu izmirili, odnosno odložili, plaćanje poreza i doprinosa zbog krize izazvane koronavirusom. Računica je ovakva.

„One će dobiti svoju platu, ali kada im se obračunava plata, računa se poslednjih 18 meseci. U tih 18 meseci, ući će četiri  meseca u kojima nisu plaćani porezi, doprinosi. To znači da će se njoj računati 14 puta njena plata, plus ta četiri meseca – četiri nule, i taj iznos će se podeliti sa 18, što znači da će ženama biti umanjene i to znatno umanjene plate na porodiljskom odsustvu. Znači, neće dobiti 100 odsto, iako imaju u kontinuitetu tih 18 meseci, već će dobiti umanjene plate“, objašnjava Jasmina Mihnjak sa portala Bebac.

Povezano:

Aktivisti ukazuju – nije uzet u obzir Zakon o finansijskoj podršci porodicama se decom koji predviđa da se u obračun naknade zarade uzimaju u obzir samo one plate na koje su plaćeni porezi i doprinosi.

„U pitanju je administrativni propust koji je, u svakom slučaju, nedopustiv. Ministarstvo koje je sigurno moralo da oceni tu odluku Vlade, između ostalih ministarstava, tu je Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, moralo je da skrene pažnju ministru finansija i Ministarstvu privrede da će se ovakav propust dogoditi, što znači da samo jednim čistim nemarom je, u stvari, došlo do ovakvog propusta“, smatra Tatjana Macura iz Inicijative „Mame su zakon“.

Ministarstvo za rad poručuje – trudnice i porodilje neće biti oštećene. Čim poslodavci izmire poreze i doprinose, razlika će biti naknadno uplaćena. Ali tek početkom 2023.

Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović tvituje – trudnice i porodilje su kolateralna šteta.

„To je jako dug vremenski period, a opet će one jedanaest meseci na porodiljskom odsustvu imati smanjene plate umesto da im se odmah da pun iznos. Kasnije će poslodavac, svakako, putem reprograma, taj novac da uplati državi“, kaže Mihnjak.

Inicijativa „Mame su zakon“ podseća ministra Dmitrovića da je ceo Zakon o finansijskoj podršci sa decom napisan tako da su gotovo sve trudnice i porodilje zbog njega postale „kolateralna šteta“, od jula 2018. godine. Krajem prošle godine, tražili su, kažu, sastanak i sa njim i sa ministarkom Kisić Tepavčević, ali za sto nisu seli. Šteta…

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.