UN: Zbog pandemije u 2020. izgubljeno četiri puta više radnih mesta nego 2009.

Biznis 25. jan 202114:22 3 komentara
Shutterstock

Prošle godine je zbog pandemije koronavirusa izgubljeno četiri puta više radnih mesta nego tokom najgoreg dela svetske finansijske krize 2009. godine, navodi se u izveštaju Međunarodne organizacije rada (ILO), agencije UN, koji prenosi Anadolija.

ILO je procenila da su ograničenja u poslovanju i javnom životu prošle godine uništila 8,8 posto svih radnih sati širom sveta. To je ekvivalentno 255 miliona radnih mesta s punim radnim vremenom, što je četiri puta više nego tokom finansijske krize pre deset godina.

„Ovo je najteža kriza za svet rada od Velike depresije 1930-ih. Njen uticaj daleko je veći od uticaja svetske finansijske krize 2009. godine“, rekao je glavni direktor ILO Gaj Rajder i dodao da je pad gotovo podjednako podeljen između smanjenog radnog vremena i gubitka posla.

Agencija UN-a navodi da je većina ljudi koji su izgubili posao prestala da traži novi, verojatno zbog ograničenja za firme koje zapošljavaju veliki broj radnika poput restorana, barova, trgovina, hotela i drugih usluga koje zavise od interakcije licem u lice.

Pad rada dovodi do gubitka od 3,7 hiljada milijardi dolara globalnog prihoda, što je Rajder nazvao „izvanrednom brojkom“.

U izveštaju ILO-a navodi se da se očekuje povratak na posao u drugoj polovini godine, ali to zavisi od suzbijanja pandemije i uvođenja vakcina. Trenutno broj novozaraženih raste ili ostaje visok u mnogim zemljama, a distribucija vakcina u celini je još uvek spora.

Komentari (3)

Vidi sve komentare