Unija poslodavaca pisala premijerki: Smanjiti PDV za ugostitelje na 10 odsto

Biznis 24. mar 202114:00 > 14:11 komentara
kafići
N1

Kako bi se očuvao nivo proizvodnje i potrošnje, nivo zaposlenosti i kako ne bi došlo do bankrotstva čitavih sektora, potrebne su dodatne mere ekonomske politike, navodi Unija poslodavaca Srbije u pismu upućenom premijerki Ani Brnabić. U merama koje predlažu privrednici je i niži PDV na hranu i piće od 10 odsto u okviru delatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva.

„Treba naći rešenja koja će omogućiti proizvodnom delu privrede da nesmetano radi, ali i najširem krugu uslužnih delatnosti, kako bi se izbegli nepotrebni troškovi oporavka do kojih može da dođe usled kidanja veza između radnika i preduzetnika, ali i veza u lancima proizvodnje“, navela je Unija poslodavaca u pismu premijerki. 

Uz niži PDV za ugostitelje, privrednici predlažu oslobađanje plaćanja poreza na dobit za najugroženije sektore kojima je u proteklom periodu bio zabranjen rad, odlaganje poreza i doprinosa na zarade za delatnosti kojima je u proteklom periodu merama bio ograničen rad, te oslobađanje od ovih nameta za delatnosti kojima je bio zabranjen rad.

Predlažu i obustavljanje uvođenja novih taksi i drugih dažbina.

„Unija poslodavaca predlaže oslobađanje plaćanja taksi za korišćenje prostora na javnoj površini (letnje bašte, postavljanje reklamnih panoa i isticanje reklama), taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, reklame, taksi za zaštitu i unapređenje životne sredine, taksi za odvodnjavanje/navodnjavanje i ostalih taksi do kraja trajanja pandemije za sve poslodavce kojima je u proteklom periodu bio zabranjen ili ograničen rad“, navodi se u pismu Ani Brnabić.

Ovo su, kako se ističe -najprihvatljivija rešenja za najugoženije sektore.

Njima se ne opterećuje budžet, a radna mesta i privreda će se sačuvati, zaključuje se u pismu.

Unija poslodavca Srbije predložiće Vladi i da izmeni načina na koji se donose mere tokom epidemije bolesti kovid 19, a koje se tiču unapređenja i poboljšanja poslovanja privrede i privrednog ambijenta.

„Unija predlaže reorganizaciju Kriznog štaba, koji bi prerastao u Medicinski štab i bio zadužen za zdravstvene i medicinske aspekte pandemije kovid 19. Na osnovu informacija koje je Unija prikupila od velikog broja preduzeća svih sektora i veličine, mere Kriznog štaba delovale su nejasno i dvosmisleno. Takođe, donošene su i objavljivane neblagovremeno i netransparentno, čime su izazvale velike probleme u organizaciji poslovnih aktivnosti privrednih subjekata“, ukazuje se u saopštenju Unije poslodavaca nakon onlajn konferencije za novinare.

Unija smatra da predloženi medicinski štab „treba da ima ulogu da, na osnovu dosadašnjih saznanja nauke i prakse, saopštava jasne i konkretne preporuke javnosti, pa samim tim i privredi, a Vladi Srbije daje smernice o predvidivom toku epidemije i poželjnim merama“.

„Mere Vlade, koje su realizovane od izbijanja pandemije do danas, predstavljale su veliku podršku privredi Srbije. Ipak, krizama nazivamo periode ograničenog vremenskog trajanja, te sada – posle godinu dana, moramo institucijama vratiti njihove uloge za dalje upravljanje državom, ekonomijom, zdravstvenim i obrazovnim sistemom i drugim važnim segmentima. Sada je jasno da će naleti novih sojeva virusa potrajati nekoliko godina, da je virus napravio veliku štetu i da će period oporavka i redefinisanja do sada poznatog načina života i privređivanja potrajati, uz neke neminovno trajne promene“, smatraju ovi privrednici.