United Media i Vijesti potpisale pismo o namerama za ulazak u partnerstvo

Biznis 01. okt 202114:52 > 14:562 komentara
United Media Vijesti
United Media

United Media, vodeća medijska kompanija u jugostočnoj Evropi, saopštila je da je potpisala pismo o namerama da otkupi 51 odsto Vijesti, novine, portala i televizije iz Crne Gore.

Ovo je velika i značajna vest za sve zaposlene u Vijestima, za gledaoce i čitaoce te medijske kuće kao i za sve one koji pomno prate dešavanja sa medijskim slobodama u regionu i Evropi, navodi United Media u saopštenju.

Prema pismu o namerama, United Media se, kao novi deoničar, obavezuje da poštuje i štiti uredničku nezavisnost i autonomiju Vijesti. Glavni urednik će i dalje biti biran na predlog lokalnih suvlasnika, kao i Media Development Investment Fund (MDIF), investicionog fonda iz Njujorka koji podržava slobodu medija, i koji je od osnivanja manjinski deoničar Vijesti, ističe se u saopštenju.

“Sistem ‘Vijesti’ sa sve tri platforme je gotovo deceniju i po izložen, i od monopolista i od nacionalista, egzistencijalnoj pretnji zbog svoje posvećenosti slobodi izražavanja i profesionalnom novinarstvu. U partnerski odnos sa UM ulazimo s ubeđenjem da će to dati dodatnu snagu našim medijima, jer liberalne vrednosti i novinarstvo koje karakteriše sistem ‘Vijesti’ smešta u širi prostor odan tim vrednostima”, izjavio je prof.dr Miodrag Perović, jedan od osnivača Vijesti.

Izvršni direktor MDIF-a, Harlan Mandel, prepoznaje ovaj razvoj kao stratešku saradnju između dve medijske kuće koja je zasnovana na vrednosti njihovog brenda i ukorenjena u snazi njihovog objektivnog izveštavanja.

“U ovom momentu, u Evropi vidimo epidemiju zarobljenih medija, u kojoj se preuzimaju privatni mediji, dok medijsko tržište na Balkanu nastavlja da bude izuzetno teško za pokretanje nezavisnih medija i njihovo poslovanje na tržištu. U ovom okruženju, saradnja dva najuticajnija brenda u regionu koji se prepoznaju po svom nezavisnom novinarstvu je dobrodošla jer osigurava da kvalitetno istraživačko novinarstvo nastavi da bude centar poslovnog modela Vijesti”, rekao je Mandel.

“Oduvek smo stajali na stanovištu da je objektivno i nezavisno novinarstvo jedan od ključnih faktora za razvoj društva te u tom kontekstu cenimo dosadašnji rad Vijesti i činjenicu da godinama odolevaju raznovrsnim pritiscima i uspevaju da profesionalno rade svoj posao. Radujemo se budućem partnerstvu i verujemo da će ono obezbediti da ova medijska kuća u narednom periodu doživi ekspanziju i da kvalitetan sadržaj koji prave novinari Vijesti dopre do šire publike”, istakla je izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić.

United Media je vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja posluje u osam zemalja i u čijem portfoliu se nalazi 55 televizijskih kanala, uključujući N1 i Novu TV, dnevni listovi među kojima su Danas i Nova, te brojne radio stanice.

Media Development Investment Fund, Inc. (MDIF) je neprofitni investicioni fond koji već 25 godina podržava nezavisne medije u regionu. MDIF ima manjinski udeo u medijima.

Vijesti se smatraju jedinim nezavisnim dnevnim listom i jedinom nezavisnom televizijskom stanicom u Crnoj Gori, koja od svog početka pruža verodostojne vesti svojoj publici.

Komentari

Vaš komentar