Uprava carina: U budžet 2021. uplaćeno 1,115 milijardi evra više nego godinu pre

Biznis 18. jan 202215:286 komentara

Uprava carina naplatila je 749,7 milijardi dinara prihoda za državni budžet u 2021. godini. Ti prihodi su veći u odnosu na prethodnu godinu za 21 odsto odnosno za 130 milijardi dinara ili 1,115 milijardi evra, izjavio danas na konferenciji za medije Branko Radujko, v.d. direktor Uprave carina. On je naveo da su prihodi 15 odsto veći i u odnosu na rekordnu 2019. godinu u kojoj nije bilo pandemije koronavirusa.

„Naš osnovni interes je da štitimo interes Republike Srbije – fiskalni, finansijski, ekonomski – a ne pojedinačnih preduzeća ili pojedinaca kojima smo dužni da obezbedimo efikasnu, zakonitu, brzu i za sve jednaku proceduru“, rekao je Branko Radujko.

Pročitajte još:

On je naveo da je tokom 2021. godine naplaćeno 1,115 milijardi evra više nego 2020. godine, odnosno 850 miliona evra više nego 2019. kada nije bilo kovida i problema u poslovanju i kretanju roba.

Zabeležen je, navodi, veliki pad aktivnosti na planu organizovanog krijumčarenja.

Kao najznačajnije zaplene Radujko navodi 717 kilograma raznih narkotika, 321.000 litara nafte, gotovo 1,4 miliona komada cigareta, cigarilosa i tompusa, 11,5 kilograma zlata, kao mnogobrojne primerke kulturnih dobara, oružje i municiju i drugu vrednu robu. Istovremeno je otkriveno 674 migranta u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

„Neprestano na svim graničnim prelazima ukazujemo na pravila o prijavljivanju gotovog novca, ali je uprkos tome otkriveno skoro pet miliona evra neprijavljene gotovine koja je oduzeta i, u skladu sa zakonom, uplaćena u budžet Republike Srbije“, naglasio je Radujko.

Prioritet u radu Uprave carina, kako najavljuje, biće digitalizacija carinskih procedura i modernizacija carinske službe.

„Dužni smo da carinske procedure automatizujemo, da ih učinimo bržim, efikasnijim, bez suvišne papirologije i nepotrebnih dolazaka na šaltere. To će privredi umnogome olakšati poslovanje, a nama doneti smanjenje rizika od ljudskog faktora u radu, pre svega u smislu eventualnih koruptivnih aktivnosti“ rekao je Radujko i dodao da će digitalizacija posledično dovesti do transformacije Uprave carina u modernu i efikasnu carinsku administraciju.

Komentari

Vaš komentar