Uprava Drekslmajera nada se očuvanju radnih mesta u Zrenjaninu

Biznis 07. feb 202110:2611 komentara
N1

Nemačka kompanija Drekslmajer grupa, koja je najveći poslodavac u Zrenjaninu, zbog pandemije koronavirusa i smanjenja prodaje automobila na svetskom tržištu prinuđena je da smanjuje broj zaposlenih, ali se menadžment nada da će prevazići krizni period i sačuvati hiljade radnih mesta u tom gradu.

Generalni direktor Drekslmajer grupe Srbija Ralf Kapel ukazao je da kriza izazvana koronavirusom ima značajan uticaj na globalnu ekonomiju i proizvođače automobila širom sveta i da je prošla godina bila izazov i za tu kompaniju.

„Dok su januar i februar prošli relativno uobičajeno, u martu smo doživeli nezabeleženi pad u globalnoj ekonomiji izazvan pandemijom koronavirusa. U vrlo kratkom roku morali smo da smanjimo svoje aktivnosti širom sveta“, kazao je Kapel agenciji Beta.

S jedne strane, naveo je, to je bilo neophodno radi zaštite zdravlja zaposlenih i njihovih porodica, a s druge strane, svi njihovi klijenti i dobavljači takodje su obustavili aktivnosti i lanci snabdevanja su bili narušeni.

Kao dobavljač koji isporučuje po principu „u tačno vreme i tačno odredjenim redosledom Drekslmajer zavisi od svojih klijenata, a ta specijalna situacija sa isporukom podrazumeva da ako klijenti otkažu porudžbine proizvoda i Drekslmajer mora da obustavi proizvodnju, dok isto tako, čim klijenti ponovo pokrenu proizvodnju, kompanija istog trena mora da bude spremna za ponovno pokretanje proizvodnje.

Zbog pandemije korona virusa i smanjene prodaje automobila na svetskom tržištu, neki od Drekslmajerovih klijenata u potpunosti su obustavili svoju proizvodnju na nekoliko meseci tokom 2020. godine zbog čega je kompanija morala gotovo u potpunosti da zatvori fabriku u Zrenjaninu na odredjeni period i zamoli svoje zaposlene da ostanu kod kuće.

Menadžment ove kompanije ukazuje da se Drekslmajer grupa, iako u teškoj ekonomskoj situaciji zbog duže obustave rada tokom prethodne godine, odrekla pomoći koju je Vlada Srbije namenila poslodavcima u vidu paketa poreskih olakšica i isplate pola minimalne zarade za svakog zaposlenog.

Kompanija je tokom 2020. godine, iako više meseci nije ostvarivala promet i dobit zarade svojim zaposlenima isplaćivala isključivo iz sopstvenih sredstava i u redovnim rokovima, kao što je to i ranije činila, ali je zbog smanjenog obima posla bila prinudjena da redukuje broj zaposlenih.

Ne precizirajući broj zaposlenih i one kojima ugovori nisu produženi, Kapel je kazao i da se Drekslmajer, kao porodično preduzeće sa visokim socijalnim standardima, trudi da sačuva svako radno mesto i da kompanija radi na uštedi novca u mnogim oblastima svog poslovanja, a sve sa ciljem da prevaziđe ovaj krizni period i dugoročno osigura hiljade radnih mesta.

„Drekslmajer grupa je lokaciju u Zrenjaninu razvijala prethodnih 13 godina i mnogo ulagala u pogon, region, svoje zaposlene i njihovo znanje i veštine. Ovde u Srbiji smo stvorili veoma dobro radno okruženje i nadamo se da ćemo zajedno prevazići ovaj krizni period i vratiti se na stari put uspešnog poslovanja“, poručio je generalni direktor Drekslmajer grupe.

Naveo je i da je menadžment Drekslmajera odlučio da sa januarskom zaradom isplati jednokratni „kovid-19 bonus“ i na taj način izrazi poštovanje i zahvalnost zaposlenima koji su vredno i predano radili u uslovima koje je diktirala pandemija korona virusa.

„Prethodna godina nikome od nas nije bila laka i zato smo zahvalni našim zaposlenima na ogromnom trudu, profesionalnom radu i dobroj volji koju su iskazali u proteklom periodu“, rekao je još Kapel.

Podsetio je i na to da je Drekslmajer društveno odgovorna kompanija koja je tokom prošle godine kroz podršku obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim institucijama uticala na razvoj regiona i poboljšanje kvaliteta života ljudi koji u njemu žive.

Drekaslmajer posluje u zrenjaninskoj industrijskoj zoni od 2008. godine i pre pandemije zaošljavao je blizu 6.000 radnika.

Komentari

Vaš komentar