Uprkos dokazima o paktu protiv SBB, Telekom i Telenor dobili „zeleno svetlo“

Biznis 22. apr 202119:1917 komentara

Komisija za zaštitu konkurencije uslovno je izuzela ugovore zaključene između kompanija Telekom Srbija i Telenor, koji se odnose na korišćenje optičke infrastrukture. To praktično znači da su ovim kompanijama ugovori odobreni na ograničeni vremenski rok, iako su mnogi stručnjaci govorili da su restriktivni i potencijalno nezakoniti. Na koliko tačno - još nije poznato. Nije poznato ni čime se Komsija vodila pri odlučivanju, ali napominju da će objaviti kompletno obrazloženje. Oglasila se i United Grupa koja poručuje - odboreno je uništenje slobodnih medija.

Saradnja Telekoma i Telenora dobila je „zeleno svetlo“ od Komisije za zaštitu konkurencije koja je ugovor o korišćenju optičke infrastrukture, sklopljen između dve kompanije, uslovno izuzela od zabrane. Čime se Komisija vodila kada je odlučivala da li je ugovor restriktivan i zakonit, za sada nije poznato.

„Zbog iskazanog interesovanja javnosti, nepotpunih i netačnih informacija iznošenih tokom postupka, Komisija će u cilju tačnog informisanja objaviti kompletna rešenja sa obrazloženjima koja ne sadrže zaštićene podatke čim se ispune procesni uslovi za to, odnosno odluči o zahtevima Telekoma i Telenora za zaštitu podataka“, navodi se u saopštenju Komisije.

Odmah po dobijanju odobrenja kompanije su se oglasile. Telekom sa porukom da se na ovaj način liberalizuje tržište komunikacija.

„Na ovaj način stekli su se uslovi da ugovor koji su kompanije predložile stupi na snagu. To znači da Telekom Srbija može da iznajmljuje svoju infrastrukturu i drugim učesnicima na tržištu, a Telenor može da kupuje sadržaje od koga god želi, jer ugovor nije restriktivan ni u jednoj svojoj tački“, naveli su iz Telekoma.

Po tumačenju “Telenora” odluka znači dalji razvoj konkurentnosti u tom segmentu tržišta.

„Drago nam je što je Komisija za zaštitu konkurencije donela pozitivnu odluku i sada ćemo se fokusirati na kreiranje inovativne i atraktivne ponude koju ćemo lansirati do kraja godine. Želimo da se i u ovom segmentu izdvojimo kvalitetom, kao što smo i u mobilnim uslugama. Srpsko tržište je spremno za novog kablovskog operatora“, naveo je Telenor.

Podsetimo, N1 je u januaru došao u posed internog dokumenta, koji je potpisao sadašnji direktor Telekoma, a tada koordinator za internet i multimedije – Vladimir Lučić.

Dokument Telekoma u kome se kao benefit saradnje sa Telenorom navodi i „konačno slamanje SBB-a“

U više različitih papira članovima izvršnog i nadzornog odbora Lučić je jasno obrazložio da je cilj uništenje United Grupe i njenih TV stanica, te da je saradnja sa Telenorom zapravo samo sredstvo kako do toga treba da se dođe:

„Ovo omogućava da se SBB potisne sa ovog tržišta, da Telekom Srbija bude stabilno broj jedan u maloprodaji fiksnog interneta, ali i da u veleprodaji ostvari značajan prihod u budućnosti. Što se tiče sadržaja, to jest naših TV kanala, kako se korišćenjem naše infrastrukture podrazumeva i korišćenje i naših sadržaja, omogućiće se potpuna dominacija našeg sadržaja u odnosu na United Media kanale. Samim tim, ugovorom za spomenutu uslugu se stavlja tačka na poslovanje United Media, kao i SBB-a u Srbiji“.

Povezano:

Nakon toga je United Grupa je podnela, početkom aprila, krivičnu prijavu protiv Telekoma i Telenora, kao i odgovornih lica u tim kompanijama, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zaključenje restriktivnog sporazuma, čiji je cilj potiskivanje trećeg učesnika sa tržišta.

Iz UG poručuju – komisija je odobrila plan za slamanje SBB-a i slobodnih medija.

„Pored potpunog ignorisanja zvaničnih dokumenata Telekoma Srbija i očigledne nedopuštene pobude ugovora o saradnji sa Telenorom, Komisija je onemogućila oštećenim stranama SBB-u i United Media da učestvuju u postupku, a potom ih nije uopšte konsultovala u donošenju odluke. Komisija je, takođe, odlučila i da potpuno ignoriše obrazloženi podnesak SBB-a kojim su precizno navedeni i anti-konkurencijski ciljevi ovih sporazuma, ali i njihovi anti-konkurencijski efekti po celokupno telekomunikaciono tržište u Srbiji“, saopšteno je iz United Grupe.

U kompaniji konstatuju da odluka pokazuje da se država ponovo umešala u medijsku sferu sa namerom da nametne potpuni monopol u informisanju građana Srbije. Dodaju da je ovakav sporazum Komisija morala da blokira i da će upotrebiti sva dostupna pravna sredstva da ospore ovu odluku, a obratiće se i nadležnim institucijama u Evropskoj uniji.

N1 posluje u okviru United Medie, koja je deo United Grupe.

Komentari

Vaš komentar