Produženo važenje uredbe o ograničenju cene goriva za šest meseci

Ekonomija 25. jan 202416:51 9 komentara
Gorivo, benzin, benzinska pumpa, točilica za gorivo
N1

Uredba kojom se ograničavaju cene dve vrste goriva važi do 28. januara, a Vlada Srbije je danas usvojila novu uredbu o ograničenju evro dizela i benzina evro premijum BNB 95, koja će važiti narednih šest meseci.

Napomena (izmena teksta 31. januara): Prvobitno je bilo objavljeno saopštenje Vlade Srbije da je usvojena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte za evro dizel i evro premijum BNB 95 „koja će važiti do sledećeg petka, odnosno do 2. februara 2024. godine“. Međutim, kako je ustavnovljeno po objavi uredbe u Službenom glasniku – uredba će važiti šest meseci od dana stupanja na snagu, što je do 27. jula 2024.

Prvobitno navedeni rok od 2. februara koji je saopštila Vlada odnosio se, u stvari, na cene benzina i dizela koje su objavljene u petak 26. januara i važeće su na dan stupanja na snagu nove uredbe (član 8).

Nove cene goriva, po novoj uredbi, biće objavljene upravo u petak 2. februara.

Uredba je, kako je navela Vlada Srbije, doneta „u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, imajući u vidu da je tržište još uvek nestabilno“.

„Zato je bilo neophodno da se produži period važenja ograničenja cena“, dodaje se u saopštenju.

Trenutna uredba važi do 28. januara 2024.

Litar evrodizela na pumpama u Srbiji ove nedelje košta najviše 196 dinara, a litar benzina evropremijum BMB 176 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare