Uskoro poziv poljoprivrednicima za dodelu 60 miliona evra iz IPARD fondova

Biznis 02. jun 202114:37 > 14:402 komentara
traktor oranje njiva poljoprivreda
N1/Ilustracija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će "ovih dana" biti raspisan poziv poljoprivrednicima za dodelu IPARD sredstava Evropske unije u vrednosti od 60 miliona evra, ocenivši da je to "najveći konkurs do sada".

Nedimović je tokom dijaloga sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji o poljoprivredi i regionalnom razvoju rekao da „zna da ne može da se pohvali da je realizacija sredstava iz IPARD programa bila maestralna“, i ukazao da ministarstvo ima problem sa tim da im „fale kadrovi“, a da i kada dobiju dozvolu da zaposle nove ljude, da mora da prođe vreme dok se ne obuče.

Pročitajte još:

Kada je reč o predstojećem pozivu za sredstva Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU u oblasti ruralnog razvoja (IPARD), naveo je da se radi o sredstvima za meru jedan, odnosno za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Najavio je da će poziv za meru sedam IPARD – diversifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja, seoski turizam – biti raspisan krajem juna, početkom jula.

U procesu evrointegracija, kako je ocenio Nedimović, jedno od najtežih i najosetljivijih poglavlja je poglavlje 12 koje se odnosi na bezbednost hrane, a kontrola ispunjenosti standarda, kada je reč o borbi protiv svinjske kuge, najavljena tek za januar 2022. godine.

„Već dve godine čekamo na to“, rekao je Nedimović i upozorio da bolest afričke kuge svinja „preti toliko“ da „za pet minuta može da bude uništeno sve što smo uradili“.

„A to ne zavisi samo od Srbije jer je ta bolest na našu teritoriju prešla iz Rumunije i Bugarske“, ukazao je Nedimović.

On je najavio je i da će sutra na sednici Vlade biti usvojen Predlog zakona o regulistanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, kao i da će na Svetski dan hrane, 7. juna, biti pokrenuta inicijativa za izmenu Zakona o bezbednosti hrane.

„Poljoprivreda je najosetljiviji, najugroženiji i najranjiviji sektor u procesu evropskih integracija Srbije, ali će koristi biti neverovatne, a procene kažu da ćemo u momentu pristupanja moći da raspolažemo tri do četiri puta većim budžetom za poljoprivredu nego što je trenutni“, rekao je ministar poljoprivrede.

Komentari

Vaš komentar