Uzelac: Kredit se uzima kad se dogovoriš sa sobom, ne sa bankom

Biznis 04. nov 202119:39 2 komentara

U vreme rasta cena i inflacije, često je pominjano dizanje kamatnih stopa, zbog čega su građani koji razmišljaju o uzimanju kredita u dilemi - da li je sada pravi trenutak za pozajmicu. Dušan Uzelac sa portala Kamatica za Infobiz navodi da je kod izbora u vezi sa zaduživanjem najvažnije da razumete sebe i način kako upravljate finansijama.

„Ako vam ne pravi nemir da li će euribor da skoči – uzmite kredit sa varijabilnom kamatnom stopom. Ali, ako vam to unosi nemir – zadužite se uz fiksnu kamatu“, poručuje Uzelac.

Suština je, ističe, naći dogovor sa sobom, a ne sa bankom.

„U banku idemo da kupimo ono što smo mi odlučili da nam treba“, ističe sagovornik Infobiza.

Stambeni kredit se, ističe, uzima kad je korisnik spreman.

„Pod tim ne podrazumevam sam čin uzimanja kredita, već period otplate. Ako ste spremni da se obavežete na 25 godina, gde će banka praktično da vam postane partner – onda se uzima kredit“, ističe on.

Sve ostalo je, kaže – lutrija.

„To ne mora da znači da je pogrešno – neki uzmu kredit, ‘olupaju se’ pa se iskobeljaju. Ali je poenta finansija da proživite život bez trauma“, navodi Dušan Uzelac.

Keš kredit se, kaže,  uzima kao posledica neupravljanja finansijama. 

„Nije to ništa pogrešno, samo je bitno da uz keš kredit promenimo finansijske navike. Jer, kredit kao instant rešenje problema će biti samo to – instant rešenje. Poenta je održati finansijsku egzistenciju na duži rok“, poručio je Uzelac.

Komentari (2)

Vidi sve komentare