Uzelac: Ne dozvolite da banka kaže kupite jer je jeftino, kupite kad ste spremni

Biznis 20. feb 202214:068 komentara
Izvor: N1

"Moj savet je da se kredit ne kupuje samo kada vam je s druge strane nešto povoljno. Suludo je da se sad preseče samo jer postoji subvencija. Ne dozvolite da vam banka kaže "kupite jer je jeftino", morate da kupite kada ste vi spremni", kaže urednik ekonomskog portala "'Kamatica" Dušan Uzelac.

Podsećamo, Vlada Srbije usvojila je odluku o pomoći od 20.000 evra za mlade prilikom kupovine stana. Konkretni uslovi se još definišu, a jedan od njih je i da par ne sme zajedno da ima zaradu veću od 138.000 dinara.

Jovana Božičković iz Krovne organizacije mladih smatra da je to više demografska mera. „Taj kredit može da uzme mlada majka do prvog rođendana deteta i taj iznos zavisi od lokalne samouprave gde se kupuje nekretnina“, kaže ona.

Uzelac objašnjava da su subvencije svojevrsna socijalna kategorija i da često možemo čuti pitanje „zašto se pomaže baš toj kategoriji a ne nekoj drugoj“.

POVEZANE VESTI:

„Dešava se subvencija građevinarstva Srbije iz ekonomskog razloga, jer su nekretnine krenule uzlaznom putanjom i cela ta industrija ima pozitivne posledice na ekonomiju i država gleda kako da to održi. A sa druge strane da to prebaci na temu socijalne politike i da izabere jednu od kategorija koja je ugrožena ili stigla na red da se njima to opredeli“, rekao je Uzelac.

Jedan od uslova je da par nema primanja veća od 138.000. Kako je onda moguće kupiti, na primer, stan na Novom Beogradu, koji košta 100 hiljada evra.

„Sa učešćem od 20 odsto rata bi bila 440 evra kada biste uzimali na 20 godina. Na nivou te cene na Novom Beogradu. Tržište je dinamično, globalno gledano velika je količina novca u opticaju, kada to imate pojavljuje se inflacija. Mnogi gledaju nekretnine kao mesto gde parkiraju novac i oni dižu cene onima koji kupuju dom. Građani investiraju u nekretninu da bi sačuvali novac. Da li mogu da prežive sa tolikom ratom? Mogu, ali pitanje je nivoa komfora. Moram da otreznim mnoge, stan je skup predmet, ne može svako da ga ima, i ako može da ga ima, ne može na Novom Beogradu, moramo u finansijama da razložimo želje od potreba“, kaže.

Savetuje i da se pre uzimanja kredita dobro razmisli.

„Savet je da se kredit ne kupuje samo jer vam je s druge strane nešto povoljno. Suludo je da se preseče jer samo postoji subvencija. Znam statistiku ljudi koji su došli u problem otplate kredita, koji su u sedmoj godini shvatili da su se preračunali, sedam godina su plaćali prvo banci pa sebi, tada dolazi do stavljanja prsta na čelo. Ne dozvolite da vam banka kaže kupite jer je jeftino, morate da kupite kada ste vi spremni”, savetuje urednik Kamatice.

Jovana Božičković kaže da mladi smatraju da je za pristojan život potrebno 80 hiljada dinara, dok svaka deseta mlada osoba zarađuje toliko.

„Oni čekaju dve godine na prvi posao, odlažu stambeno osamostaljivanje. Ova mera je partikulartna i neće podstaći većinu mladih da se iseli iz roditeljskih domova. To su lepe želje o kupovini stana, ali mali broj mladih je u bračnim zajednicama. Mlada osoba u Srbiji kad izađe iz roditeljskog doma je pet godina starija od evropskog vršnjaka. U svim okolnim državama mladi izlaze sa 26 godina iz porodičnog doma“, napominje.

Ona kaže i da svaka druga mlada osoba želi da ode iz Srbije, da mladi nisu uključeni u procese koji ih se tiču i da rade za minimalac.

„Održana je rasprava o Nacionalnoj stambenoj strategiji za narednih 10 godina i mi sada čekamo koje će biti konačlne mere, to nam je važnije od ovih kratkoročnih, šta će podstaći mlade da ovde ostanu. U toj stambenoj strategiji mladi se ne pominju kao grupa, već samo mladi bračni parovi. Ukoliki postoji politička volja može da se donese uredba gde bi se mere odnosile na mlade. Ako se ondosi samo na mlade bračne parove i dalje će 65 odsto živeti s roditeljima“, rekla je Jovana Božičković.

Pojašnjava da danas stan može da priušti starija mlada osoba, visoko obrazovana, koja živi u urbanom delu grada

„I obično je za taj stan dobila ili celokupan iznos ili depozit od roditelja. Zanemarljiv je broj mladih koji mogu da negde generišu novac i kupe sebi stan“, dodaje.

Komentari

Vaš komentar