Vakcinacija i PCR test neznatno povećali broj gostiju u beogradskim hotelima

Biznis 26. apr 202114:59 komentara
Pixabay

Vakcinacija protiv koronavirusa i mogućnost izrade PCR testa neznatno su povećali broj gostiju u beogradskim hotelima, pa je popunjenost kapaciteta u proseku desetak odsto, ali to nije dovoljno za opstanak, rekli su hotelijeri.

Direktor hotela Radisson Collection u Beogradu Aleksandar Vasilijević rekao je da je broj gostiju malo veći i popunjenost kapaciteta do 20 odsto, ali da su rezervacije iznenadne i u kratkom roku, pa je teško planirati poslovanje.

„Stanje u hotelijerstvu nije dobro, broj gostiju se slabo povećava, pa ni za prvomajske praznike nema rezervacija“, rekao je Vasilijević, koji je i predsednik Upravnog odbora Udruženja Hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES).

Hotelijerstvo, prema njegovim rečima, funkcioniše od sednice do sednice Kriznog štaba, dozvoljeni su sastanci u hotelima, najviše do 30 ljudi uprkos preduzetim merama zaštite.

On je rekao da se sada sa lepšim danima u hotelima koji imaju baštu „nešto i događa“.

Vasilijević je rekao da vlasnik hotela Radison u ovakvoj situaciji ne može da planira čak ni do kada će da dotira poslovanje iz „džepa“.

„Krediti su moratorijumom odloženi do sredine godine, ali plaćamo kamatu i sve druge troškove, a najgore će biti to što neće moći da se nađu radnici koji napuštaju ovaj sektor i odlaze u druge industrije“, kazao je Vasilijević.

Istakao da će dotacija iz državne kase iz trećeg paketa pomogla, ali da je „spas u vakcinaciji i povratku gostiju“.

Hoteli su iz trećeg paketa pomoći dobili po tri polovine minimalne mesečne zarade i još jednu celu od 32.000 dinara, a gradski hoteli dobili su i po 150 evra po sobi i 350 po ležaju.

Direktor beogradskog hotela „Mažestik“ Dragan Živković rekao je da je broj gostiju malo veći nego u najgore vreme pandemije, ali da je „to daleko od dobrog stanja“.

„Gosti najčešće ostaju dan-dva, najduže tri dana. Državna pomoć je bila značajna, naročito hotelima koji imaju veliki broj soba, naš ima 89“, rekao je Živković.

Istakao je da se neće zaduživati novim kreditima za poslovanje, već „skraćuju“ troškove.

Hotel „M“, prema rečima direktora Desimira Popovića, ima gostiju za oko desetak odsto kapaciteta, ali su se posle prvomajskih praznika najavili sportisti, njih oko 100-120.

„Bilo bi tragično da posle 50 godina zatvorimo hotel, pa je u planu ako budemo morali da prodamo i poslovni prostor u centru Beograda kako bi obezbedili novac za opstanak“, rekao je Popović.

Dodao je da za opstanak nije dovoljna državna pomoć, već popunjavanje kapaciteta hotela i svakodnevnog priliva prihoda.