Vasić: Banke neće podići cene usluga za privredu

Biznis 15. avg 202220:488 komentara

Šta o merama Narodne banke Srbije za ograničenje bankarskih naknada i provizija kažu sami bankari? Da li je poskupljenje bilo opravdano i deo odgovorne poslovne politike? Gost Infobiza bio je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Na pitanje da li je povećanje naknada i provizija deo odgovorne i održive poslovne politike, Vasić podseća da privreda iz godine u godinu ostvaruje rast, a da izdvajanje zarade banaka, koja je za godinu porasla oko 12 odsto, nekorektno.

Inflacija postoji, ulazni troškovi banaka su porasli, poskupeli su hardveri i softveri, ali su banke razumele situaciju i narednih godinu dana biće kako je dogovoreno sa NBS. Što se tiče zakona, bankama je dozvoljeno da slobodno, tržišno odredjuju svoje cene, javnost uvek negativno reaguje na poskupljenje, ocenio je Vasić.

Ali razumele su poruku i sada će na sebe preuzeti deo troškova.

Komentarišući opravdanost poskupljenja pojedinih usluga, poput pogrešno unetog pin koda ili ležarine na neiskorišćene čekove, Vasić kaže da postoje određeni troškovi koji prate i tu uslugu, svaki upit u informacioni sistem je neki trošak, a tri puta pogrešno unet pin kod bankomat uzima karticu, a to prati čitav niz aktivnosti, neko mora da uzme karticu, da vam je uruči itd. Ali, to se ne dešava često.

Kako napominje, potrošači treba pažljivo da analiziraju ponudu, na sajtu NBS postoje cene naknada, a retko ko ih pogleda, to je najbolji način da se izabere banka u kojoj će klijent imati najpovoljniji paket. Cenovnom politikom se između ostalog, potrošač i motiviše da neku uslugu koristi ili ne koristi.

Na pitanje da li će banke sada podići cenovnike za pravna lica, da bi nadoknadile gubitke iz dela poslovanja sa gradjanima, Vasić kaže da se to neće desiti, banke im nude usluge koje im pomažu da budu efikasnije-kroz kreditiranje ili digitalno plaćanje.

Posle odluke NBS da poveća referentnu kamatnu stopu na tri odsto, korisnici dinarskih kredita sa varijabilnom kamatnom stopom, osetiće blago povećanje rata od nekoliko stotina dinara, izjavio je Vasić.

Komentari

Vaš komentar