Vasić: Kamatne stope će još rasti – i za evro, i za dinare

Biznis 28. okt 202218:2012 komentara

Evropska centralna banka podigla je tri ključne kamatne stope, što kredite u evrima čini još skupljim, a dužnicima koji su takve zajmove već uzeli povećava mesečne rate. Koliko tačno - zavisi od iznosa i vremena kada su se zadužili. Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije za N1 ističe da nas očekuje dalji rast kamatnih stopa, i za evro, i za dinare, a da očekuje da smirivanje inflacije krene od iduće godine.

„Referentna kamatna stopa ECB je cena po kojoj centralna banka pozajmljuje novac bankama. Banke su depozitno-kreditne institucije, uzmu novac i plasiraju ga privredi i građanima. Kada im zafali novca – uzmu ga od Evropske centralne banke. Ovde je poruka Evropske centralne banke da je vreme da novac poskupi iz razloga postojanja inflacije“, ističe Vladimir Vasić.

Pročitajte još:

Prosečna inflacija u EU je, ističe – 9,9 odsto. Veruje, kaže, da je i 10 odsto, samo što ovako psihološki bolje zvuči.

„ECB bankama daje taj novac po dva odsto i to mora da utiče na cenu po kojoj banke sredstva plasiraju građanima i privredi. Cilj je smanjiti tražnju, usporiti inflaciju. Za razliku od prošlih vremena kada je cilj bio – uzmite i trošite“, kaže Vasić.

Koliko će kom dužniku porasti rata zbog ovog uvećanja kamatnih stopa zavisi od toga – kada se zadužio.

„U boljoj poziciji je onaj ko se zadužio pre pet godina u odnosu na onoga koji je nedavno podigao kredit i nije stigao da otplati glavnicu“, objašnjava Vasić.

Ne znači, kaže, da će se odmah po rastu referentne kamatne stope ECB porasti i euribor. Ekonomija je, kaže ciklična.

„Trend je da će krediti biti nešto skuplji. Moj kredit od oko 50.000 evra je vezan za šestomesečni euribor, pre pet godina sam se zadužio i rata mi je od oktobra veća za oko 24 evra. Sada sam miran do 1. aprila, do sledećeg usklađivanja kamatnih stopa na kredit“, kaže Vasić.

Evropska centralna banka najavila je dalji rast kamatnih stopa.

„Iskreno se nadam da je ovaj mesec, ili kraj godine – pik, kada je reč o rastu inflacije i da će od iduće godine inflacija krenuti da se spušta. Videli smo da su druge centralne banke i restriktivnije i brže u odnosu na ECB“, ističe gost N1.

I dok je ECB podigao osnovnu referentnu kamatnu stopu na dva odsto, Britanska centralna banka je, podseća Vasić, uvećala svoju stopu na 2,5 odsto, dok su američke Federalne rezerve stope podigle na 3,25 do 3,5 odsto,

„Ovo znači i usporavanje privrede i važno je da u ovoj situaciji privreda ne sklizne u recesiju“, upozorio je Vasić.

Ističe da je, zbog cene energenata, ključno „pregurati zimu“. Očekuje dalji rast i referentne kamatne stope na dinare, prvenstveno zbog inflacije koja je oko 14 odsto. 

„Ako kažemo da je referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije četiri odsto – a da je pre desetak godina bila oko 12 procenata i da su ljudi i tada uzimali kredite, jasno je da ima prostora za dalji rast i podizanje kamatne stope. Nadam se da će inflacija vratiti, ako ne sledeće godine, onda 2024. na ciljani nivo od tri odsto plus/minus 1,5 procenata“, navodi Vladimir Vasić. 

Komentari

Vaš komentar