Vasić: Ovo je trenutak kada novac treba da radi za vas

Biznis 24. jan 202217:58 > 18:014 komentara
Izvor: N1

Ovo je trenutak kada novac treba da radi za vas. Ako uzimate gotovinski kredit - novac nikad nije bio povoljniji. Ako vam, na primer, nedostaje izolacija, trošak koji banci platite za kredit isplatiće se vrlo brzo kroz niže troškove za energiju", kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije komentarišući značajan rast odobrenih kredita tokom godina pandemije. On navodi i da se prosečna efektivna kamatna stopa na stambene kredite trenutno kreće od 2,3 do 3,2 odsto, što, kako kaže - "nikada nije bilo povoljnije".

U svetu postoji trend jeftinog novca, a efekat jeftinog novca prisutan je i u Srbiji. Važno je, ističe gost N1, da postoji generator tražnje i da se privreda pokrene. To je i razlog što je euribor negativan i trenutno na nivou od minus 0,55 odsto.

Vladimir Vasić ističe da ga nije iznenadio rast kredita.

Pročitajte još:

„Podrška države podrška drugih država i naše države u 2020. godini bila je ključna za nastavak poslovanja –  lanac snabdevanja nije prekinut, a potrošnja nije stala. Rezultat je rast i investicija i potrošnje. Sve je to pomoglo da ekonomija ne stane“, istakao je Vasić.

Na pitanje da li je rast kredita rezultat poverenja u ekonomsku budućnost ili pad standarda građana, Vasić odgovara da je „pre ovo prvo“.

„Jer, imamo istovremeno i rast štednje. U septembru 2019. građani su ukupno štedeli 10,9 milijardi evra, a danas u bankama imamo skoro skoro 14 milijardi evra ukupne štednje. Očigledno je i da je privredni rast od sedam, 7,5 odsto – videćemo konačnu procenu, ali smo možda u top četiri u Evropi – doprineo da ljudi uzmaju kredite i rešavaju svoje pitanje“, navodi gost N1.

Stambeni krediti su, kaže, značajno brže rasli od gotovinskih. Razloga za to je, navodi, više.

„Što je još jedan pozitivan signal, jer se stambeni krediti uzimaju na dugi rok“, navodi Vasić.

Keš na maksimum šest godina

Jedan od razloga zbog kojeg je rast stambenih zajmova značajno brži je i mera Narodne banke Srbije koja je ograničila rok otplate gotovinskih kredita na maksimum šest godina – a ranije je rok bio 10 godina.

„Prosečan stambeni kredit ranije je bio 30.000 evra, sada je 31.800 evra“, ukazuje gost N1.

Na pitanje koja je osnovna namena keš kredita koje zajme građani, Vasić navodi da tu informaciju banke – nemaju.

„Vidi se po rastu trgovine i nekih sporednih delatnosti da je većina nas, koji zbog pandemije sedimo kod kuće i primećujemo pukotine na zidu, novac uložila u krečenje, zamenu nameštaja i slično. Pretpostavljamo da deo novca ide u tom pravcu, u prilog tome govori i generator lične protrošnje, što je bitno za rast BDP“, objašnjava Vasić. 

Na pitanje u kojoj valuti građani štede, Vasić odgovara da je to najčešće evro, ali da dinarska štednja primetno raste

„U poslednjih deset godina dinarska štednja je porasla 400 odsto, dok je rast evro štednje bio 32, 33 odsto. Poverenje u dinar očigledno je veliko. Naravno, ima tu i stimulativnih kamatnih stopa koje su veće ako štedite u dinarima. Takođe, za razliku od evra, na štednju u dinarima ne plaća se ni porez na ostvarenu kamatu“, navodi Vasić.

Na pitanje da li su građani podizali keš kredite da bi krpili kućne budžete, gost N1 odgovara odrično.

„Nisam siguran u to. Ako bismo tako posmatrali stvari – banka vam nikada ne bi dala kredit. Banke čuvaju novac i plasiraju ga. Riziko politika meri vašu poziciju i platu – kako će izgledati industrija u kojoj radite i slično. Očigledno je i da banke imaju poverenja šta se dešava na našim postorima“, naveo je Vasić podsećajući da je stopa rasta plasmana građanima i privredi u proseku 9,7 odsto.

Komentari

Vaš komentar