Veće akcize, veća „zarada“ pumpadžija – koliko će, zapravo, koštati gorivo

Biznis 28. apr 202221:02 > 06. maj 2022 13:22 52 komentara
Shutterstock

Nespretno sročeno saopštenje Vlade Srbije o novom načinu obračuna maksimalnih cena dizela i benzina na pumpama u Srbiji izazvalo je pometnju među građanima koji su pomislili da gorivo poskupljuje za sedam dinara. Država je, u stvari, promenila način obračuna maksimalne cene za evro dizel i evro premijum BMB 95 i to tako što je za jedan dinar povećala "zaradu" benzinskim pumpama. Od svakog prodatog litra ove dve vrste goriva pumpama je do sada išlo - šest dinara, a od sada će - sedam dinara. Prerano je, međutim, tvrditi da će ove vrste dizela i benzina sutra biti skuplje samo za jedan dinar, jer na to prvenstveno utiče nabavna cena. A ona je - porasla. Uz to, Vlada je obelodanila da je smanjila akcize na gorivo za 15 odsto, što bi bilo potpuno tačno da ovo smanjenje prethodno nije bilo 20 odsto, što praktično znači da je država ovaj namet - povećala.

Država je, upravo, produžila trajanje uredbe o ograničenju cena dve vrste goriva – evro dizela i evro premijum BMB 95 – do 31.maja. Ali je promenila način obračuna maksimalne cene na pumpama.

Pročitajte još:

Do sada je, naime, obračun cena po uredbi izgledao ovako: najviša maloprodajna cena evro dizela može da bude prosečna veleprodajna cena ovog derivata uvećana za šest dinara.

Isti način obračuna važi i za maksimalnu cenu evro premijuma BMB 95 – prosečna veleprodajna cene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećana za šest dinara.

U novoj uredbi, koju je danas usvojila Vlada Srbije, navodi se samo: Reč „šest“ zamenjuje se rečju „sedam“.

To, praktično, znači da će benzinske pumpe umesto zarade od šest dinara po litru evro dizela i benzina BMB 95, sada imati zaradu sedam dinara.

Najjednostavnija računica za građane bi, u slučaju da se nabavna cena goriva nije menjala, značila da će i benzin i dizel čije cene se regulišu da poskupe za samo  jedan dinar.

Međutim, nabavna cena goriva se jeste menjala, i to – naviše, kažu upućeni.

To, opet, znači da će gorivo na pumpama sutra – kada Ministarstvo trgovine kako je i predviđeno uredbom obelodanjuje nove maksimalne sedmodnevne cene – sigurno biti skuplje, ali je trenutno nemoguće tu „matematiku“ precizno izvesti.

Prvo, nabavna cena – tačnije prosečna veleprodajna cena – utvrđuje se na osnovu kretanja cena ne nafte, već benzina i dizela na svetskim tržištima, što je precizno propisano pravilnikom iz marta meseca.

Prema njemu, osnovu za računanje prosečne veleprodajne cene uzimaju se kotacije derivata nafte iz „Platts Mediterranean product cargo assesments“, na paritetu FOB Med (Genova/Lavera), i to za evro premijum BMB 95 „Premium UNL 10 ppm“, a za evro dizel „10 ppm ULSD“.

Prema rečima upućenih u zbivanja na tržištu derivata – prosečna veleprodajna cena nije pala u odnosu na nedelju pre. Naprotiv.

Uz to, u ovoj računici u obzir svakako treba uzeti i namete države.

Akcize: Kad „sniženje“ pada

Ako nam trgovac do danas nudi popust od 20 odsto, a od sutra popust od 15 odsto – lako je zaključiti da nam ista roba sutra poskupljuje.

To je, upravo, slučaj i sa akcizama na gorivo.

Vlada Srbije, naime, saopštila je danas da je donela odluku i o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Ono što je zaboravila da saopšti je da su ove iste akcize – prethodnom odlukom koja je važila do kraja aprila – bile smanjene za 20 odsto!

Službeni glasnik

Tako će, po novom, akciza na olovni benzin počev od 29. aprila biti 52,28 dinara, što zaista jeste manje od onoga koliko treba da košta.

Ali, ta ista akciza do sada je bila 49, 20 dinara – dakle tri dinara manje, što se vidi iz priložene odluke koja je na snazi bila od 11. marta do 11. aprila, pa je naknadno produžena do kraja aprila.

Službeni glasnik

U trenutku pisanja ovog teksta cena evro dizela na pumpama je 196,3 dinara, a benzina evro premijum BMB 174,10 dinara.

Nove cene važe do trenutka kada, 29. aprila , Ministarstvo trgovine objavi nove iznose maksimalnih maloprodajnih vrednosti za ove dve vrste goriva.

Komentari (52)

Vidi sve komentare