Veliki broj kompanija sa sedištem u EU i zemljama G7 i dalje posluje u Rusiji

Biznis 19. jan 202323:0917 komentara
Izvor: pixabay.com

Ogroman broj kompanija sa sedištem u Evropskoj uniji i zemljama Grupe 7 nastavlja da posluje i ulaže u Rusiji, prema novoj studiji o investiranju zapadnih kompanija, prenosi Politiko.

Manje od devet odsto od oko 1.400 kompanija iz EU i G7 koje su poslovale u Rusiji pre rata u Ukrajini prodalo je bar jednu podružnicu u toj zemlji do novembra 2022. godine, prema podacima profesora Sajmona Eveneta sa Univerziteta Sent Galen i profesora Nikola Pizanija sa Međunarodnog instituta za razvoj menadžmenta.

To je iznenađujuće, s obzirom na najstrože sankcije Zapada protiv Moskve i brojne medijske izveštaje o izlasku zapadnih kompanija iz Rusije nakon početka rata u Ukrajini. Ovi podaci dovode u pitanje spremnost zapadnih kompanija da se distanciraju od ekonomija koje njihove vlade sada smatraju geopolitičkim rivalima, navode autori studije u saopštenju.

Neke od najvećih svetskih kompanija, kao što su Ford, Reno, Mekdonalds, Ikea i Šel, su među desetinama zapadnih firmi koje su se potpuno povukle iz Rusije, prema listi koju je sastavio Univerzitet Jejl. Ipak, mnogi drugi, kao što su gigant robe široke potrošnje Unilever, američka franšiza brze hrane Sabvej i italijanski proizvođač testenina Barila, nastavili su da rade u Rusiji.

Prema studiji, većina zapadnih kompanija koje su i dalje u potpunosti aktivne u Rusiji su iz Nemačke.

Studija je objavljena u trenutku kada se zvaničnici i šefovi biznisa sastaju u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu obećavajući veću vojnu i ekonomsku podršku Kijevu, a istovremeno postavljaju pitanja iza kulisa o tome koliko dugo globalna poslovna zajednica može da izoluje Moskvu i pronađe nova tržišta za energiju, metale i hranu, navodi Politiko.

Komentari

Vaš komentar