Vesić: Srbija i Mađarska će izgraditi tri pruge

Biznis 28. mar 202320:13 13 komentara
Pruga, voz, Beograd- Budimpešta
N1/Ilustracija/arhiva

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavo je danas da će Srbija i Mađarska zajedno izgraditi tri pruge, pored brze pruge Beograd-Budimpešta i prugu Subotica-Segedin i Subotica-Baja, saopštilo je ministarstvo.

Vesić je u Budimpešti, nakon sastanka sa mađarskim ministrom građevinarstva i saobraćaja Lazarom Janošem, rekao da će se pored pruge od Subotice do Segedina, koja će biti otvorena u oktobru za putnički saobraćaj, zajedno graditi i pruga od Subotice do Baje.

Pročitajte još:

On je rekao da je Srbija za prugu Subotica-Baja već završila idejni projekat, zajedno sa Mađarskom, da je deo kroz Srbiju dug oko 13 kilometara, a da je mađarski deo duži.

Investicija je vredna više od 50 miliona evra.

Kako je rekao, veliki broj građana gravitira na tom prostoru i tek će se videti da li će se pruga do Baje finansirati uz pomoć EU ili iz budžeta.

Vesić je prokomentarisao da je stav Vlade Srbije da sarađuje sa svim zemljama EU i Kinom.

„Nama je Kina važan partner i poštujemo što ulaže u Srbiju, vidimo da se to poštuje i u Mađarskoj. Mi vodimo računa o svojim interesima i trudimo se da ne ugrozimo svoje odnose ni sa EU, niti sa bilo kim drugim, ali gledamo pre svega sprske interese, kao što rade i Mađari. Kineske kompanije rade mađarski deo pruge do Budimpešte, ne samo naš deo“, rekao je Vesić.

Janoš je rekao da je Srbija veoma važan partner Mađarske i zahvalio Vesiću što je učinio čast i došao u zvaničnu posetu, „budući da je Srbija najvažniji saveznik i partner u regionu“.

Dodao je da je postignut dogovor da se u cilju uspešne saradnje izgrade tri velika granična prelaza, kod Bačkog brega, Kelebije, da se i dalje razvija prelaz kod Horgoša i da se urade konkretni projekti.

Kako je naveo, sa Vesićem je postignut dogovor da se preko novih graničnih prelaza povežu brze saobraćajnice i autoputevi u obe zemlje.

Janoš je rekao da će se više raditi i na korišćenju Dunava kao plovne saobraćajnice između dve zemlje.

On je rekao da će u oktobru biti završena i mađarska deonica pruge Subotica – Segedin, ali da će tek krajem 2024. ili početkom 2025. godine biti otvorena i za teretni saobraćaj.

„Najkomplikovanija tačka, kako je Janoš rekao, je sam prelaz, odnosno granice, na toj pruzi bi trebalo vozovi da idu do 120 kilometara na čas, ali cilj je da taj voz saobraća brzinom od 160 kilometara na čas i između Subotice i Segedina i Subotice i Baje. Pruga Subotica – Segedin ima smisla samo ukoliko 40 kilometara može da se pređe za manje od 40 minuta“, rekao je mađarski ministar.

Sa druge strane, pruga Beograd-Budimpešta je za brzine od 200 kilometara na čas, naveo je Janoš i dodao da se Vesić zalaže da ta brzina bude sve do Preševa.

Pruga Beograd – Budimpešta deo je globalne inicijative Kine Pojas i put, a Janoš je rekao da je pitanje odnosa EU prema Kini „uvek krucijalno pitanje“.

„Ali, treba da gledamo naše dobro shvaćene interese, treba konstatovati da u sadašnjem ratu između Rusije i Ukrajine dolazi do prestrukturiranja određenih trasa, bilo za putnički ili transportni saobraćaj. Vesić smatra da će najveći deo robe i sa istoka i sa juga preko tih južnih kapija dospevati u EU i u tom smislu je strategijski važno da se ovaj projekat što pre ostvari, jer se premešta transport iz pravca istok-zapad na pravac jug-sever. Vesić smatra da će u narednom periodu iz pravca Soluna i Skoplja, ogromna količina robe ulaziti u EU i prva kapija će biti Beograd, a druga kapija Budimpešta“, rekao je Janoš.

Dodao je da zbog toga srpska i mađarska strana treba da izgrade strateško partnerstvo i da se sve veštačke i tehničke prepreke otklone da bi protok robe, dobara i ljudi bio neograničen.

Komentari (13)

Vidi sve komentare