Vlada o kovid bolovanju: Nevakcinisanima ne može naknada 100 odsto plate

Biznis 06. maj 202118:0866 komentara
Izvor: N1

Pravo na 100 odsto zarade tokom bolovanja zbog kovida 19 imaće samo zaposleni vakcinisani i oni koji, iz zdravstvenih razloga, ne mogu da budu vakcinisani. Ostali zaposleni, koji se razbole od kovida, dobijali bi naknadu tokom bolovanja od 65 odsto zarade. Ovo je odlučila Vlada Srbije na današnjoj sednici, kroz usvajanje dopune Zaključka od 2. aprila 2020.

Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je i Uredbu o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kako bi se dodatno motivisali građani za vakcinaciju i na taj način brže postigao kolektivni imunitet, koji za cilj ima suzbijanje epidemije, vraćanje osnovnih funkcija zdravstvenom sistemu i otvaranje ekonomije, saopštila je Vlada.

„Dodatna novčana podrška u iznosu od po 3.000 dinara predviđena je za sve građane Srbije koji su do sada vakcinisani i sve one koji će do 31. maja primiti bar prvu dozu vakcine“, navodi se u saopštenju.

Penzioneri se ne prijavljuju

Kako se ističe, od 1. do 15. juna preko sajta Uprave za trezor biće otvoren portal za prijavljivanje građana za ovu novčanu pomoć.

„Odmah nakon ovog roka počeće isplata, koja će trajati do kraja juna. Novčanu pomoć primiće i svi vakcinisani penzioneri, kao i oni koji to nameravaju da urade tokom maja. Za njih će isplata ići po automatizmu i nije potrebno da se prijavljuju“, ukazuje se u saopštenju.

Digitalni sertifikat sa Emiratima

Na današnjoj sednici usvojen je tekst Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o tehničkim uslovima i načinima elektronske validacije potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19 i potvrda o izvršenom testiranju.

„Nakon potpisivanja ovog memoranduma, biće u upotrebi digitalni sertifikati o vakcinaciji, kojim će se znatno olakšati transfer putnika iz obe zemlje i omogućiti bezbedno putovanje i poslovanje u uslovima pandemije“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar