Vlada odlučila – poskupljuju šećer i piletina

Ekonomija 30. sep 202211:12 152 komentara
Ulje, namirnice, kriza, brašno, šećer, osnovne namirnice, prodavnica, market, radnja,
N1

Umesto 102,99 dinara, šećer će od sada koštati 109,99 dinara, propisala je Vlada Srbije novu maksimalnu cenu ove namirnice. Poskupela je i piletina. Tako će sada kilogram u maloprodaji smeti da košta najviše 319 dinara. Vlada je, istovremeno, "odmrznula" cenu dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto masnoće, koja je do sada bila određena na nivou od maksimum 128,99 dinara, dok je procenat dozvoljene marže - udvostručila.

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmenjenih uredbi i odluka čije je važenje oročeno na 31. oktobar 2022. godine, prema kojima su, između ostalog, korigovane cene belog kristal šećera i svežeg pilećeg trupa, saopšteno je iz Vlade. Usvojena je i izmenjena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte, imajući u vidu da je tržište još uvek nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda, navela je Vlada srbije u saopštenju.

Povezane vesti

Na sednici je izmenjena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. U Uredbi je naglašeno da korekcija cena neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda, ocenjuje se u saopštenju.

„U odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja. Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba. Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cenu svežeg pilećeg trupa“, navodi Vlada.

Vlada je, takođe, ukinula ograničenje cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, i uz to dozvolila duplo veći procenat marže.

„Marža obračunata na neto fakturnu cenu svih vrsta UHT mleka, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 10 odsto“, stoji u uredbi.

Zabrana izvoza

Članovi vlade izmenili su, kako se dodaje u saopštenju, Odluku o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka i tako zabranu izvoza tih prizvoda produžili za još 30 dana. Ova mera će sprečiti moguću štetu po privredu i građane, a izmene su, piše u saopštenju, donete u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu.

Izmenjena je i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do 31. oktobra 2022. godine. Izmenjena odluka je doneta s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda rrađana, kao i očuvanja privredne stabilnosti, piše u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare