Nova uredba Vlade: Cene hrane zamrznute na istom nivou do kraja februara

Biznis 01. dec 202210:2919 komentara
Izvor: Shutterstock

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom cena jestivog suncokretovog ulja ne sme prelaziti 219,99 dinara po litru, belog kristal šećera 114,99 dinara po kilogramu i brašna tipa T-400 u iznosu od 84,7 dinara po kilogramu, navodi se u saopštenju. Cene ovih namirnica su nepromenjene u odnosu na prethodno usvojenu uredbu, a važiće do 28. februara 2023. godine. Isto važi i za preostale namirnice čija cena je ograničena ovom uredbom.

Prethodnom uredbom, čije se važenje produžava na naredna tri meseca, ograničena je cena i za brašno tip T-500, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma – ne sme prelaziti 78,65 dinara po kilogramu.

Takođe su određene i maksimane maloprodajne cene za meso – cena za svinjski but bez kostiju ne sme prelaziti 750,20 dinara po kilogramu, cena za svinjsku plećku bez kostiju ne sme prelaziti 738,10 dinara po kilogramu, cena za svinjski vrat sa kostima ne sme prelaziti 689,70 dinara po kilogramu, cena za svinjsku slabinu sa kostima ne sme prelaziti 659,45 dinara po kilogramu, a cena svežeg pilećeg trupa ne sme prelaziti 319,00 dinara po kilogramu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, Vlada je izmenjenom Uredbom ograničila cene derivata nafte, a imajući u vidu da su povećani troškovi poslovanja privrednih subjekata koji obavljaju promet derivatima nafte, odlučeno je da se poveća iznos marže koji oni mogu da zaračunaju, kako bi se teret krize što ravnomernije rasporedio na sve učesnike na tržištu.

Na sednici je izmenjena Odluka kojom se na još 15 dana, privremeno, zabranjuje izvoz Evro dizela EN 590, dok je Vlada Srbije Odlukom o privremenom ograničenju izvoza peleta od drveta omogućila izvoz tog proizvoda do 31. januara 2023. godine, u okviru određene kvote koja iznosi 24.000 tona.

Danas je doneta i izmenjena Uredba o produženju roka za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu sigurnosnih ramova za traktore do 26. decembra 2022. godine, zbog velikog broja zainteresovanih građana.

Komentari

Vaš komentar