Vlada predstavila treći paket pomoći privredi od 249,4 milijarde dinara

Ana Brnabić, Siniša Mali
Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Na sednici Vlade Srbije usvojeni su svi pravni akti neophodni da se sprovede treći paket mera pomoći privredi za saniranje posledica pandemije virusa korona, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. Ovaj paket će, prema njegovim rečima, biti vredan 249,4 milijarde dinara, što zajedno sa prethodna dva čini ukupno 953 milijarde dinara, odnosno osam milijardi evra izdvojenih za pomoć privredi. Paket podrazumeva isplatu tri puta po pola minimalca za zaposlene, sektorsku pomoć, isplatu 60 evra punoletnim građanima, 50 evra penzionerima i nove kredite iz garantne šeme za privredu.

Isplata pomoći od tri puta po pola minimalca odnosi se na preduzetnike, mikro, mala, srednja, a ovaj put i na velika preduzeća.

„Prva isplata biće 8. aprila za martovsku platu.  Isplata pola minimalne zarade zaposlenima odnosi se na martovske, aprilske i majske zarade“, rekao je Mali.

Kako je naveo, prijava će biti jednostavna – od 1. marta biće ustanovljen jednostavan obrazac preko koga će firma svaki put da se prijavi za platu za prethodni mesec.

„Postoje dva ograničenja – nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade. I drugo – oni koji uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi“, istakao je Mali.

Ovaj put u paket pomoći uključena su i velika preduzeća. To je, kako je naveo Mali, dodatnih 300.000 zaposlenih, što je ukupno oko 1,4 miliona radnika na koje se odnosi ova pomoć.

Uz tri polovine minimalca, sektor ugostiteljstva i turizma, turistički vodiči i rent-a-kar dobiće, kako je najavio Mali, još jednu celu minimalnu zaradu.

„Imamo još dve sektorske pomoći. Za sve gradske hotele biće ista pomoć kao u 2020 – 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi. Treća sektorska pomoć se odnosi na sektor autoprevoznika, koji će dobiti 600 evra mesečno za svaki autobus“, najavio je ministar finansija, dodajući da će javni poziv za autoprevoznike biti  u narednih desetak dana, preko Ministarstva saobraćaja, a prve isplate od aprila.

Mali je najavio i dve garantne šeme – bankarske kredite privrednicima uz garanciju države. Jedno je proširenje prošlogodišnje garantne šeme sa 500 miliona evra, a druga je takođe od 500 miliona evra namenjenih firmama u najvećem problemu.

Zakoni kojim će ovaj paket mera biti sproveden u delo biće, kako kaže –  usvojeni u aprilu.

Kada je reč o isplati novčane pomoći, ona je ovaj put u iznosu od 60 evra, odnosi se na punoletne građane.

„Ova jednokratna pomoć biće isplaćena u dva puta po 30 evra. Već krajem aprila otvorićemo i prijave preko kol centra i interneta – za isplate u maju i novembru. Građani treba da se prijave samo jednom, a prijava će važiti za obe uplate“, naveo je Mali.

Penzioneri će, kako je dodao, do kraja godine uz pomenutih 60 evra, dobiti dodatnih 50 evra pomoći.

„Prošle godine pomoć od 100 evra bila je isplaćena za tačno 6.118.911 građana“, istakao je Mali. 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare