Vlada privremeno ograničila cene gasa

Biznis 19. maj 202219:53 2 komentara
N1

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

„Cilj Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize, a u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Pročitajte još:

Kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača prirodnim gasom, neophodno je da se, navodi se u saopštenju, obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

„Takođe, neophodno je da se obezbedi i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Republici Srbiji, u odnosu na isti mesec 2021. godine“, stoji u saopštenju Vlade.

Na sednici je usvojena je Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta – SEM, čime je proširen obuhvat Obveznika sistema energetskog menadžmenta.

„Ovom uredbom se bliže utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuju Obveznici SEM-a i to jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa više od 20.000 stanovnika, drugi organi i organizacije Srbije, naročito uzimajući u obzir površinu i vrstu objekta koji koriste“, navodi Vlada.

Kako se objašnjava, u sektoru proizvodnje granična vrednost potrošnje primarne energije koja definiše Obveznike sistema energetskog menadžmenta je sa 29,08 GWh spuštena na 25 GWh. U sektoru trgovine, granična vrednost potrošnje primarne energije je sa 16,63 GWh spuštena na 7GWh.

„Godišnji ciljevi uštede energije za Obveznika sistema energetskog menadžmenta za tekuću kalendarsku godinu je ušteda na svakoj lokaciji jedan odsto primarne energije koja je utrošena na toj lokaciji u prethodnoj kalendarskoj godini po jedinici proizvoda ili ekvivalentnog proizvoda. U javnom sektoru se očekuju godišnje uštede energije od oko 6,9GWh, na osnovu čega se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od približno 46,3 miliona dinara“, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sednici, kako je ranije saopštilo Ministarstvo finansija, usvojen je i zaključak koji će omogućiti srpskim privrednicima koji u velikoj meri posluju sa privrednicima iz Ukrajine, Ruske Federacije i Belorusije, da kroz nove kredite za čiju otplatu garantuje država, refinansiraju svoje zajmove iz prve garantne šeme.

Komentari (2)

Vidi sve komentare