Vlada Srbije dozvolila ograničen izvoz pšenice, brašna, ulja, kukuruza

Biznis 20. apr 202213:00
N1

Vlada Srbije uvela je kvantitativna ograničenja izvoza zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja na mesečnom nivou i za određeni period, saopšteno je posle sednice. Vlada je takođe usvojila odluku o isplati 10.000 dinara za zaposlene u prosveti i naučnim institutima i istraživačkim i inovacionim centrima.

„Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kako bi se uspešno reagovalo na opasnost od tržišnih poremećaja uzrokovanih značajnim rastom tražnje na svetskom i domaćem tržištu. Iz tog razloga, Vlada je odlučila da uvede kvantitativna ograničenja izvoza zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja na mesečnom nivou i za određeni period“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Odluku da se zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, visokoškolskim ustanovama, kao i ustanovama učeničkog i studentskog standarda jednokratno isplati pomoć u neto iznosu od po 10.000 dinara, za šta je, kako se ističe, u državnoj kasi obezbeđeno 1,6 milijardi dinara za sve nivoe obrazovanja.

Jednokratna novčana pomoć u istom iznosu odlukom Vlade biće isplaćena i zaposlenima u institutima, inovacionim centrima i istraživačima zaposlenim u visokoškolskim ustanovama.

Komentari

Vaš komentar