Vlada Srbije: Dozvoljen izvoz organskih prehrambenih proizvoda

Biznis 14. apr 202216:17 2 komentara
Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici dopunjenu odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se od zabrane izvoza izuzimaju prehrambeni proizvodi organskog porekla, saopšteno je posle sednice Vlade. Takođe, usvojen je i Zaključak kojim će se omogućiti da se zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite koji plate delimično ili u celosti primaju iz budžeta - isplati pomoć od po 10.000 dinara.

„Imajući u vidu male površine na kojima se u Srbiji odvija organska proizvodnja – sektor koji se u Srbiji tek razvija, i činjenicu da su u pitanju proizvodi prvenstveno namenjeni izvozu, procenjeno je da izuzimanje od postojeće zabrane ne ugrožava domaće tržište i prehrambenu sigurnost stanovništva“, navela je Vlada.

Pročitajte još:

Na sednici je donet Zaključak o saglasnosti da se zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite čije se radno angažovanje, u potpunosti ili delimično, finansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije isplati jednokratna novčana pomoću u iznosu od po 10.000 dinara po zaposlenom.

„Za te namene iz budžeta je obezbeđeno 86.550.000 dinara za ukupno 7.789 zaposlenih čije se radno angažovanje, u potpunosti ili delimično, finansira sredstvima iz državne kase“, navodi se u saopštenju.

Ova odluka, ističe se, doneta je pošto su reprezentativni sindikati ukazali na činjenicu da je tokom pandemije koronavirusa došlo do velike razlike u zaradama.

„A, zdravstveni radnici u sistemu socijalne zaštite značajno odskočili u visini zarade u odnosu na ostale stručne i druge radnike, koji su nosioci sistema socijalne zaštite i bez kojih ni jedna ustanova tog tipa ne može da obavlja svoju osnovnu funkciju“, navodi Vlada.

Članovi vlade doneli su Uredbu o izdavanju doplatne poštanske marke „nedelja crvenog krsta“ u periodu od 8. do 15. maja 2022. godine u iznosu od 10 dinara i u tiražu od 750.000 komada. Sredstva prikupljena od doplatne poštanske marke koristiće se za realizaciju programa „Efikasan odgovor na nesreće – jačanje kapaciteta Crvenog krsta za delovanje u nesrećama – 2022. godina“.

Komentari (2)

Vidi sve komentare