Vlada Srbije: Prijava za novčanu pomoć od 28. aprila do 15. maja

Ekonomija 25. mar 202117:04 > 20:18 8 komentara
N1

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici set predloga zakona iz oblasti finansija, među kojima su, kako je saopšteno, i zakonska rešenja o novčanoj pomoći građanima za ublažavanje posledice pandemije kovida 19 u iznosu od 60 evra, kao i o dodatnoj pomoći za privrednike i najugroženije sektore i kompanije.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid 19.

„Ovim predlogom zakona uređuje se način na koji će biti napravljen i vođen Privremeni registar punoletnih državljana kojima će biti uplaćena novčana pomoć. Iznos od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, moći će da dobiju državljani Srbije koji su punoletni na dan stupanja na snagu navedenog zakona, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, poseduju važeću ličnu kartu i koji se prijave za uplatu novčane pomoći u skladu sa ovim zakonom“, navodi se u saopštenju.

Punoletni građani, kako se dodaje, moći će da se prijavljuju za uplatu novčane pomoći u periodu od 28. aprila do 15. maja ove godine, i to elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt centra.

Korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija neće morati da se prijavljuju, već će se njima pomoć uplatiti bez podnošenja prijave.

Isplate će početi u maju i u novembru mesecu, navodi Vlada.

Danas je usvojen i Predlog zakona o izmenama Zakona o utvrđivanju garante šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije i Predlog zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije kovida 19.

Nova garantna šema

„Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, vlada je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, kao i da uspostavi novu za podršku najugroženijim preduzećima. Obezbeđeno je dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produžen je period raspoloživosti za godinu dana. Kroz drugu garantnu šemuobezbeđeno je dodatnih 500 miliona evra za najugroženije sektore i kompanije u Srbiji. Nova garantna šema namenjena je prvenstveno najugroženijim delatnostima poput ugostiteljstva, putničkog transporta, hotelijerstva u gradovima i turističkim agencijama, kao i najugroženijim firmama koje su zabeležile pad poslovnih prihoda iznad 20 odsto u 2020. godini“, ukazuje se u saopštenju Vlade.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, kojim se „na sveobuhvatan način uređuje oblast slanja, prijema i čuvanja elektronske fakture“, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju, čiji je cilj konačno regulisanje društvenog kapitala u društvima za osiguranje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare