Vlada usvojila Uredbu o energetski ugroženom kupcu

Biznis 08. dec 202217:223 komentara
Izvor: N1

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je definisala kategorije onih građana koji ostvaruju prava na umanjenje mesečne obaveze plaćanja električne energije i za ove namene obezbedila sredstva u iznosu od 1,5 milijardi dinara, saopšteno je posle sednice.

„Uredbom su prvenstveno obuhvaćeni korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i domaćinstva sa minimalnim prihodima. Određene su i obaveze lokalnih samouprava da podatke o svim energetski ugroženim kupcima koji mogu ostvariti ovo pravo, dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca. Ovi podaci biće objavljivani na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom.

„Ovaj strateški dokument, kojim su definisane mere i aktivnosti, predstavlja trasiranje narednih koraka u oblasti zaštite životne sredine, a pre svega kvaliteta vazduha, što predstavlja jedan od prioriteta Vlade Srbije. Ciljevi programa biće ostvareni kroz smanjenje emisija iz različitih sektora, kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, ali i uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana“, ističe Vlada Srbije.

Članovi Vlade usvojili su izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se isključuje mogućnost odobravanja vanfakturnih davanja prilikom prodaje brašna T-400, kako bi se, navodi se – „sprečile deformacije u formiranju cena navedenog proizvoda i u što većoj meri uticalo na zaštitu životnog standarda građana“.

Na današnjoj sednici doneta je i odluka o produženju privremene zabrane izvoza Evro dizela EN 590 do 31. decembra 2022. godine.

Komentari

Vaš komentar