Vlada usvojila uredbu o podsticajima u poljoprivredi od 23 milijarde dinara

Biznis 02. feb 202316:33
Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je na sednici Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, za šta su obezbedjena sredstva u ukupnom iznosu od 23,12 milijardi dinara.

Podsticaji su, kako je navedeno u saopštenju, koncipirani tako da na optimalan način podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada, a sve kroz unapredjenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava.

Te mere su, kako je saopšteno, glavni predmet uskladjivanja sa šemama Zajedničke poljoprivredne politike EU, tako da se postepena transformacija sprovodi kao deo procesa pristupanja EU.Članovi Vlade usvojili su Akcioni plan za sprovodjenje Strategije razvoja digitalnih veština u Srbiji za period od 2020. do 2024. godine, u periodu od 2023. do 2024. godine.

Tim planom se unapredjuje sistem i „ostvaruju veće digitalne veštine gradjana razvojem računarskog razmišljanja, pružanjem veština potrebnih za svakodnevni život i razvojem uspešne karijere u digitalnoj ekonomiji“.

Na sednici je usvojena Uredba o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2023. godini, u ukupnom iznosu od 355 miliona dinara. Uredbom su obuhvaćeni, zaštita prirode i klimatske promene, zaštita životne sredine neklasifikovana na drugom mestu, podsticaji za programe upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog interesa i javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.

Vlada je donela Odluku o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, čiji je cilj da prati, usmerava i koordinira aktivnosti vezane za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, kao i da sprovodi Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima.

Zadatak ovog tela je obrazovanje stručnih radnih grupa za unapredjenje sistema upravljanja bezbednošću saobraćaja i njegovo finansiranje.

Članovi Vlade su saglasni da se uspostavi saradnja Opštine Golubac i Opštine Koronini u Rumuniji i to u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta i fizičke kulture i turizma.

Komentari

Vaš komentar