VOA: Pentagon planira da ojača zalihe litijuma i smanji zavisnost od Kine

Biznis 19. feb 202215:425 komentara
Izvor: AFP/ STAFF

Pentagon planira da ojača zalihe retkih minerala, kobalta i litijuma, kako bi se smanjila dugoročna zavisnost od Kine, koja je najveći dobavljač u tom sektoru u proteklih 30 godina, navode dva neimenovana izvora agencije Rojters.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), novi plan za zalihe bi trebalo da bude objavljen naredne nedelje, skoro godinu dana pošto je predsednik SAD Džo Bajden naredio da se preispita američki lanac snabdevanja ovim rudama.

Retki minerali kobalt i litijum se koriste u proizvodnji oružja nove generacije, borbenim avionima koje pravi „Lokid Martin“ i precizno navođenoj municiji korporacije Rejton tehnolodžis.

Litijum je, takođe, ključni sastojak baterija za električna vozila, i važan je da bi se ostvario plan američkog Ministarstva odbrane da prebaci svojih 170.000 netaktičkih vozila na režim da ne emituju štetne gasove.

Još nije poznato odakle bi Pentagon nabavljao ove rude, u cilju da izbegne Kinu.

VOA podseća da je tema eksploatacije litijuma aktuelna i u Srbiji, gde ekološke organizacije, udruženja i aktivisti traže da se donese zakon o trajnoj zabrani rudarenja bora i litijuma u celoj zemlji. Proteste je pokrenulo najavljeno otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u dolini reke Jadar, a Vlada Srbije je, kako je rečeno, obustavila taj projekat krajem januara.

SAD imaju samo jedno nalazište retkih minerala i nemaju mogućnosti za njihovu dalju preradu. Pentagon je do sada, za potrebe svojih rezervi, retke minerale kupovao od Kine, što je paradoks koji mnogi na Kapitol hilu žele da okončaju, navodi VOA.

Prerada retkih minerala je nepopularna u Americi jer u velikoj meri zagađuje životnu sredinu. Radi se na tome da se razviju metode kako bi se ceo proces učinio „čistijim“.

Komentari

Vaš komentar