Voda u Kragujevcu od 1. avgusta skuplja za 20 odsto

Biznis 26. jul 202214:031 komentar
Pixabay

Od 1. avgusta, za sve potrošače vode u Kragujevcu primenjivaće se nove cene koje su veće za 20 odsto, a razlog za poskupljenje je povećanje troškova proizvodnje, rečeno je u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Poslednje poskupljenje vode bilo je krajem 2020. godine za 35 odsto, a usledilo je posle sedam godina.

Pročitajte još

„Od 1. avgusta 2022. važi nova cena vode, koja je za 20 odsto uvećana u odnosu na prethodnu. To poskupljenje, koje je odobrio osnivač, samo je polovina od potrebnog povećanja koje smo tražili. To znači da druga polovina rastućih troškova isključivo pada na teret Vodovoda i pravi gubitak u poslovanju“, naveo je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Nebojša Jakovljević.

Na povećanje cene vode, objašnjava, uticao je rast cena energenata, električne energije, hemikalija i materijala za održavanje.

„Posle poskupljenja, prosečan račun za domaćinstva, koji iznosi hiljadu dinara, biće uvećan za 200 dinara na mesečnom nivou. Povećanje na mesečnom nivou je, dakle, manje od vrednosti jedne kutije cigareta i smatramo da neće ugroziti standard domaćinstava“, ocenio je Jakovljević.

On je ukazao na hroničan problem nenaplaćenih potraživanja, koja trenutno iznose ukupno milijardu i 117 miliona dinara.

Dug domaćinstava za vodu je 885 miliona dinara, a privrede 232 miliona.

„Dug je zaprepašćujući i ugrožava poslovanje preduzeća. Kada bismo uspeli samo 20 odsto od toga da naplatimo, imali bismo sasvim drugi vodovodni sistem“, rekao je Jakovljević.

Toliki iznos nenaplaćenih potraživanja, prema njegovim rečima, znači kao da je Vodovod 16 meseci isporučivao vodu svim potrošačima bez dinara naplate.

Svakoga meseca, Vodovod šalje račune za ukupno 68.000 potrošača.

„Nenaplaćena potraživanja predajemo izvršiteljima. Na njihovim računima je naših 70 miliona dinara po osnovu predujmova, a nisu preduzeli ništa. Rade kada mogu i koliko mogu… Revnosniji su u naplatama drugih potraživanja“, rekao je Jakovljević.

On je ocenio da je zbog toga ključno pitanje kako preduzeće uopšte radi.

„Dug se prevaljuje na dobavljače i na ostale učesnike u poslu“, objasnio je Jakovljević.

Komentari

Vaš komentar