Voda u Nišu poskupljuje gotovo 20 odsto za domaćinstva

Biznis 10. maj 202116:168 komentara
Pixabay

Veće grada Niša prihvatilo je predlog Nadzornog odbora Javno komunalnog preduzeća "Naisus" da cena vode i kanalizacije za domaćinstva bude povećana za bezmalo 20 odsto (19,79 odsto), javlja Beta.

Za ustanove i institucije čiji se troškovi finansiraju iz budžeta grada Niša i budžeta gradskih opština povećanje će biti 13,7 odsto.

Povezane vesti:

Prema odluci Gradskog veća i niškog vodovoda, cena vode i odvođenja otpadnih voda ostala je nepromenjena za pravna lica i iznosiće ubuduće 132,75 dinara.

Prema novom cenovniku, domaćinstva u Nišu će ubuduće vodu i odvođenje otpadnih voda plaćati 69,9 dinara po kubiku, a do sada su plaćala 58,35 dinara.

Ustanove i institucije plaćaće 90,43 dinara po kubiku, a plaćale su 79,53 dinara.

U obrazloženju odluke o poskupljenju navedeno je da su na više cene uticala planirana ulaganja preduzeća u sanaciju i rekonstrukciju objekata.

Takođe, navodi se da je od poslednje promene cena, 2015. godine, značajno povećan broj korisnika sa individualnim merenjem utrošene vode, a time su povećani i troškovi održavanja.

„Uzevši u obzir kalkulativne elemente, odnosno troškove na ime električne energije, goriva, amortizacije, bruto zarada, poreza i doprinosa, osnovnog materijala, rezervnih delova, inventara i tekućeg održavanja, koji utiču na cene vode i odvođenja otpadnih voda, kao i načelo nepostojanja razlike u cenama izmedju različitih kategorija potrošača, preduzeće je predložilo povećanje cena vode i odvođenja otpadnih voda“, navedeno je u odluci Nadzornog odbora koju je usvojilo Gradsko veće.

U odluci je takođe rečeno da niški vodovod planira da u toku ove godine proda 19 miliona metara kubnih vode, dok bi otpadne vode trebalo da bude 14,8 miliona kubnih metara.

Komentari

Vaš komentar