Vrtoglavica od cena zakupa stanova u Beogradu – garsonjera na Altini 300, stanovi i kuće i 10.000 evra

Ekonomija 20. apr 202412:03 124 komentara
Let's make photos/Shutterstock

Cene zakupa stanova u Beogradu konstantno su visoke. Trenutno stanje na tržištu pokazuje da je za garsonjeru u naselju Altina ili stan od 30 kvadarata u naselju Ledine, i to u suterenu, potrebno izdvojiti 300 evra mesečno. Za veće kvadrature, u popularnijim delovima grada, svima koji žive od prosečne plate još nestvarniji podaci - ako hoćete da stanujete u Beogradu na vodi ili na Dedinju, platićete i do 10.000 evra za svaki mesec tog zadovoljstva.

Garsonjera od 20 metara kvadratnih u Žarkovu spada u najjeftinije koje smo pretragom ponuda nekoliko agencija u Beogradu uspeli da pronađemo – cena iznajmljivanja ove nameštene garsonjere iznosi 250 evra. Mesečni najam garsonjere u Kneza Višeslava, u opštini Rakovica takođe od 20m² iznosi 280 evra, dok se za garsonjeru iste kvadrature, kod Starog sajmišta, traži 299 evra.

Malo veću kvadraturu dobićete ako se odlučite za zemunsko naselje Altina gde ćete u 28 kvadrata moći da „uživate“ za 300 evra mesečno.

Problem nastaje ako pripadate višečlanoj porodici i ne možete da se „spakujete“ u 20 kvadrata.

Najveći komfor koji ćete u tom slučaju moći sebi da priuštite za „pristojnu“ cenu je jednosoban ili jednoiposoban stan i to naravno – ni blizu centra grada.

Tako je za dvoiposoban stan od 45 metara kvadratnih u Malom Mokrom Lugu, potrebno mesečno izdvojiti 350 evra.

Za jednosoban stan od 31 metar kvadratni na Banovom brdu – traže mesečnu najamninu od 450 evra.

U oglasima smo pronašli i jednoiposoban stan od 33m² u Ulici Marka Šagala, na Ledinama, i to u suterenu za 300 evra mesečno.

U ponudi najviše dvosobnih i trosobnih stanova

Na specijalizovanom sajtu za oglašavanje nekretnina 4zida ima 9.500 aktivnih oglasa za izdavanje stanova u Srbiji od čega je više od polovine oglašeno u Beogradu. U ponudi ima najviše stanova veće strukture – dvosobnih i trosobnih, kažu sa tog sajta za N1.

Trenutno prosečno oglašene cene stanova za izdavanje na nivou Beograda po strukturi su sledeće: garsonjera 296 evra, jednosoban stan 388 evra, jednoiposoban stan 466 evra, dvosoban 693 evra, a za stanove još veće kvadrature je potrebno mesečno izdvojiti u proseku od 950 pa do 2.150 evra, kažu iz 4zida.

Najviše cene su u centralnim opštinama, pa se tako u Starom gradu garsonjere izdaju po ceni od 436 evra, na Vračaru 412 evra i Savskom vencu 590 evra, dok se u Mirijevu ili na Karaburmi garsonjere mogu iznajmiti u proseku za oko 250 evra u zavisnosti od opremljenosti, spratnosti i stanja nekretnine.

Na Novom Beogradu je prosečna cena garsonjere 350 evra, dvosobnog stana 760, a ukoliko neko želi da živi u trosobnom stanu biće potrebno da izdvoji oko 1.000 evra mesečno.

Ali, sudeći po podacima portala, situacija koja nam se trenutno dešava, nije najgora. Ako uporedimo cene izdavanja stanova u Beogradu u prethodnim godinama najveći rast je zabeležen u drugoj polovini 2022. godine i tada je recimo za garsonjeru u Beogradu bilo potrebno mesečno izdvojiti između 400 i 500 evra. Prethodna godina beleži pad cena i stagnaciju i tada se garsonjera izdavala za oko 350 evra.

„Od 2022. ništa nije išlo ispod 200 evra, najskuplje 10.000“

Milan Đokić, biznis development menadžer iz agencije City expert za N1 kaže da je situacija na tržištu zaista takva kakvu smo zatekli u oglasima i da u ponudi nemaju nijedan stan koji se može iznajmiti za cifru manju od 250 evra. Ispod tog iznosa u ponudi imaju, kaže, samo lokal od šest metara kvadratnih.

„Od 2022. godine pa do sada ništa od stanova nije išlo ispod 200 evra“, navodi Đokić.

On prenosi i da je najskuplja nekretnina koja je posredstvom City experta izdata – kuća na Dedinju za koju strani diplomata plaća 10.000 evra mesečno, a od naših državljana, najskuplje je prošao muškarac koji radi kao IT stručnjak za stranu kompaniju i plaća stan mesečno 2.500 evra.

I od skupog ima skuplje

Pretragom oglasa na 4zida.rs i agenciji City expert kao najskuplji pronašli smo šestosoban stan za izdavanje, u Hercegovačkoj, u Beogradu na vodi, od 352m² koji košta 9.000 evra. I da – oglašeni najskuplji stan je nenamešten, pa biste u njega morali da uložite još koju „hiljadarku“.

Ali, „nešto povoljniji“ je trosoban stan za izdavanje, takođe u Beogradu na vodi, koji polunamešten košta 7.700 evra, ali i kvadratura je mnogo manja – iznosi 90m².

Za one koji vole „stari šmek“ mondenskog Beograda u ponudi je četvorosoban stan na Dedinju od 232 kvadratna metra koji namešten košta 6.000 evra mesečno.

U istom delu grada, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, četvorosobni stan od 215 metara kvadratnih iznosi 5.500 evra.

U starom jezgru Beograda, u Balkanskoj ulici, za trosoban sređeni stan od 72 metra kvadratna, potrebno je platiti mesečno 1.700 evra.

Stan iste strukture, ali veće kvadrature, od 96 metara kvadratnih, na istoj lokaciji, potrebno je mesečno platiti 2.500 evra.

Za uživanje u trosobnom stanu kod Hrama Svetog Save, koji je i dalje jedna od najpopularnijih lokacija,  od 102 metara kvadratna, potrebno je mesečno platiti najamninu od 1.700 evra. U pitanju je sređeni, namešten stan u novogradnji.

Iznenadio nas je i podatak da se za dvoiposoban stan, od 82 kvadrata u Višnjičkoj ulici, na Karaburmi, traži mesečna najamnina od 1.100 evra, ali i da je za dvosoban stan kod Tošinog bunara u novoj zgradi na Novom Beogradu od 57 metara kvadratnih potrebno mesečno izdvojiti 900 evra.

U tekstu koji će biti objavljen u nedelju čitajte zbog čega su toliko skupe najamnine u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare