Vučić: Penzionerima 20.000 dinara u februaru, najkasnije početkom marta

Biznis 01. avg 202119:53 > 20:42 368 komentara
Tanjug / Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u februaru, a najkasnije početkom marta, penzionerima biti uplaćeno po 20.000 dinara, kao "poklon države", a pre toga će biti značajno povećanje penzije, "više od pet odsto".

Stopa rasta nam je u drugom kvartalu 13,4 odsto, a kada saberete prethodnu i ovu godinu – imaćemo rast BDP od šest odsto, rekao je Vučić u Dnevniku RTS.

Do 22. septembra penzioneri će dobiti 50 evra, sredinom novembra sledi po 30 evra njima i svim ostalim građanima, pre svetog Nikole i onih dodatnih 20 evra za ostale građane, rekao je Vučić.

Najavio je i povećanje minimalca. „Naša ideja je da minimalac bude 35.012 dinara, više od 300 evra“, naveo je predsednik.

Očekuje da će prosečna plata početkom sledeće godine biti 613 evra.

Upitan za sudbinu radnika „Geoksa“ u Vranju, rekao je se pregovara sa četiri investitora.

„Gotovo svi će biti zaposleni. Dovešćemo investore i ljudi će moći da rade. To ćemo rešiti do kraja godine“, istakao je Vučić i dodao da će radnici imati i veće plate.

O „Otvorenom Balkanu“: Istorijska odluka, mnogo mora da se uradi

Vučić je, govoreći o regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“ i postignutim sporazumima u Skoplju, rekao da smatra da je to istorijska odluka, a da li će se sprovesti – „to je druga stvar“.

„Mnogo toga je potrebno da se uradi da bi do 2023. godine uspeli to da uradimo“, istakao je predsednik Srbije.

Naveo je da mora da se usaglase PDV sistemi, davanje informacija, carinski propisi.

Naveo je da Srbija ima 5.300 preduzeća koja rade u Albaniji i Severnoj Makedoniji.

„To je ideja mira i stabilnosti, koja nam nije nametnuta spolja,“, ocenio je Vučić.

Što se tiče prijema drugih zemalja u inicijativu, Vučić je rekao da su vrata otvorena za sve, ali da „mi više nikoga ne jurimo“.