Vučić: Beograd će 2028. imati metro i biti među najmodernijim gradovima

Ekonomija 23. maj 202214:06 > 15:29 61 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obilasku radova na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju rekao da će prva linija biti završena 2028. a druga do 2030. godine.

Vučić je kazao da je ponosan na kineske i francuske kompanije koje su glavni izvođači radova na izgradnji metroa, kao i na domaće koje u velikom broju učestvuju kao podizvođači.

„Beograd će 2028. imati metro i biti među najmodernijim gradovima. Važno je da završimo i obilaznicu oko Beograda, jer je u gradu ne samo sve veći broj ljudi već i automobila i moramo da tražimo alternativna rešenja u prevozu“, kazao je Vučić.

Najavio je da će u narednim danima obilaziti infrastrukturne radove kako bi podstakao ljude da užurbanije rade, jer je to važno za dalji rast bruto domaćeg proizvoda i upošljavanje ljudi.

„U moru loših vesti moramo da se borimo i da vredno radimo i pokušamo da prođemo sa što manje štete po našu zemlju, da budemo jedinstveni“, rekao je Vučić.

U obilasku radova na Makiškom polju bili su i ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ambasador Francuske Pjer Košar, otpravnik poslova u Ambasadi Kine Tjen Išu, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

TANJUG/RADE PRELIĆ

Mali je rekao da radovi se radovi Makiškom polju odvijaju brže od planirane dinamike i da je svakodnevno na gradilištu 140 radnika. Dodao je da se septembru, a najkasnije u oktobru očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju depoa za metro, a da je vrednost radova 57 miliona evra, plus PDV.

Izgradnja beogradskog metroa počela je krajem novembra prošle godine na Makiškom polju, gde će kineska kompanija Power China raditi infrastrukturu i nasipanje platoa za depo budućeg metroa. Planirano je da izgradnja prve dve linije košta 4,4 milijarde evra.

Francuske kompanije će biti zadužene za elektromehaniku beogradskog metroa, a Power China je glavni izvođač radova koji čine 70 odsto vrednosti ukupnih ulaganja u izgradnju metroa.

Prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće duga 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu, a druga će ići od Mirijeva do Zemuna u dužini 21 kilometar i imaće 23 stanice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare