Predsednik: Neće poskupeti struja i gas, ne smatram da je bilo sabotaže

Biznis 17. dec 202121:16 > 18. dec 2021 00:13106 komentara
ALEKSANDAR VUCIC
Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti promena cena gasa i struje za domaćinstva u Srbiji. "Sa privredom smo odložili do 31. decembra, gledamo da im damo najpovoljniju cenu gasa i struje", rekao je Vučić za TV Pink.

On je rekao da samo Ukrajina i Gruzija imaju jeftiniju struju za domaćinstva od Srbije.

Gledamo da rešavamo probleme koji su nagomilani“, rekao je Vučić i dodao da u Srbiji decenijama nismo otkrivke radili nove uza ugalj.

Rekao je i da je ono što se dogodilo u energetskom sistemu Srbije slično filmu „Savršena oluja“.

Vučić je naglasio da on mesecima govori o ceni struje, gasa i mazuta i nedostajućim količinama. Dodaje da se svi se pitaju zašto o tome priča kada mi svega imamo dovoljno. „Sada se ispostavilo da nemamo dovoljno, čim krenu hladni dani, ogromna je potrošnja, nemamo dovoljno da naše potrebe zadovoljimo“, istakao je on.

Nikada ne može da se sa stoprocentnom sigurnoću kaže, ali uradili smo sve da restrikcija ne bude, rekao je Vučić, dodajući da „misli da će obezbediti sve“. Naveo je da je broj domaćinstava koja su dugo bila bez struje na nivou statističke greške, 0,3 % i da će im računi biti umanjeni, da ih je 1,7 osetilo probleme, a da 98 odsto građana nije osetilo probleme sa strujom u proteklom periodu. Ocenio je da će postojati problemi i u Evropi i navodi da u ovom trenutku mazuta nigde nema ni da se kupi. Strašne su potrebe za električnom energijom, dodao je, navodeći i da je gas skup.

Svi se tuku za energente, rekao je, ističući značaj postignutog dogovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.  Zamislite šta bi bilo da nismo izgradili gasovod kroz Srbiju, dodao je.

Vučić je naveo da su dali naloge za studije za kupovinu energetskih izvora i postrojenja u okruženju.

On je dodao da je zamolio rudare da od sada kopaju 75.000 tona dnevno i da će se učiniti sve kako bi se kriza ublažila, a najavio je da će na Svetog Nikolu, na svoju slavu u nedelju, biti u TENT-u i da ni za koga nema praznovanja.

„Razgovarali smo o ciljevima koje možemo da ostvarimo, šta su stvari koje nismo radili od 1984. godine, jer ništa nije lako kao što izgleda“, rekao je Vučić.

On je istakao i da se u mnogim zemljama u danu podigne cena gasa za 40 odsto ili struje za dva ili tri puta, a da Srbija i dalje ima jeftinu struju.

Povezano:

„Od Srbije samo Ukrajina i Gruzija imaju nižu cenu struje, a svi u regionu koji imaju manje plate, imaju skuplju struju“, rekao je Vučić i dodao da se bori da se cena struje i gasa ne menja.

Vučić je kazao da ne smatra je bilo sabotaže u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu koja je obustavila proizvodnju zbog lošeg kvaliteta uglja kad je u nedelju pao sneg. Podsetimo, premiijerka Srbije je rekla ranije danas da ne isključuje i tu mogućnost.

„Nadležni neka rade svoj posao. Mislim da je u pitanju neodgovornost, javašluk i nešto na šta ne možete da utičete“, rekao je Vučić.

Naveo je da je obezbedjeno šest miliona kubnih metara gasa dnevno, uvozom iz Rusije po ceni od 270 evra po 1. 000 kubnih metara gasa, a sada je cena u Evropi 1.700 evra.

„Zahvaljujući dogovoru sa ruskom predsednikom Vladimirom Putinom dnevno na uvozu gasa uštedimo oko osam miliona evra“, istakao je Vučić i dodao da se može očekivati da će u narednim mesecima biti još gora situcija u Evropi kad je u pitanju cena energenata, još teža od one izazavne pandemijom koronavirusa.

Kako je rekao, Srbiji je na dnevnom nivou potrebno devet ili 10 miliona kubnih metara gasa, zbog čega se sa Rusijom pregovara o dodatnim količinama, koje bi bile skuplje plaćene od dogovorenog uvoza u narednih šest meseci.

„Na berzi je današnja cena, zahvaljujući glupim izjavama evropskih političara, 1.700 evra, a ići će i na 1.800 evra“, rekao je Vučić i dodao da će, ako bude potrebno, ponovo zvati Putina da pregovara o ceni gasa.

Kako je objasnio, Srbija sada gas plaća šest puta jeftinije od evropske cene i tako dnevno uštedi 8,6 miliona evra.

 

 

Komentari

Vaš komentar