Vučić: Ekonomske posledice rata u Ukrajini neće proći ni za tri, četiri godine

Biznis 17. apr 202221:44 > 23:0663 komentara
Izvor: TANJUG/ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pitanje da li će Srbija moći da izlazi na finansijsko tržište zbog lošijih kamatnih stopa na evropske kredite, koje su posledica rata u Ukrajini.

„Pitanje da li uopšte možemo da izlazimo na finansijsko tržište, ili ćemo da molimo nekoga od prijatelja, kao što sam to ranije činio, da nam daju jednogodišnji ugovor dok sve ovo ne prođe, a ne verujem da će proći ni za tri, ni za četiri godine. Govorim o ekonomskim posledicama, ne samo o vojnom sukobu“, rekao je Vučić u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink.

Predsednik je istakao da Srbiji predstoji razgovor sa ruskom stranom oko cene gasa.

„Kakav god ugovor da potpišemo, verujem da će biti mnogo bolji nego što plaćaju sve evropske zemlje, ali to neće biti besplatno, ili kao što je bilo do sada“, kazao je on.

Vučić je izjavio da Srbiju trenutno „razara“ cena nafte, jer prema njegovim rečima, doprinosi „povećanju cene koštanja proizvodnje svega“, odnosno inflaciji.


Izvor: TV Pink

„Nema profita na letu Beograd – Moskva“

Večeras je ponovo dojavljeno da se u avionu „Er Srbije“ nalazi bomba dok se nalazio iznad Slovačke, ali je pilot nastavio da leti „jer se zna da je dojava lažna“, rekao je predsednik Srbije.

„I to rade strane službe sa teritorije dve zemlje. Jedna je zemlja Evropske unije, a druga je Ukrajina“, kazao je.

Predsednik Srbije izjavio je i da Srbija nema profita na letu Beograd – Moskva, već da te letove drži iz principa.

„Let držimo iz principa, da pokažemo da smo slobodna i slobodarska zemlja“, poručio je Vučić.

Vučić je poručio da, prema rezolucijama i sporazumima, niko nema pravo da naoružava Prištinu, ali da ih naoružavaju sa Zapada, a obučava ih Turska, dodavši da je razumeo poruku, a pitao je sve sa Zapada koji ih naoružavaju da li su to oni isti koji traže da Srbija poštuje međunarodno javno pravo i da li je u pravnom prometu Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dodao je da se niko ne uzbuđuje kada Hrvatska kupuje oružje.

Vučić kaže i da će 133.000 ljudi u prosvetnom sektoru dobiti po 10.000 dinara pomoći od države.

„Mladi do 30 godina, dobiće 100 evra 1. juna. I to uspevamo u ovakvoj situaciji“, dodao je Vučić.

Naoružavanje Kosova u suprotnosti sa Rezolucijom 1244

Vučić je izjavio i da je naoružavanje Kosova od strane Velike Britanije protivno Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 i drugim međunarodnim sporazumima.

Kako je rekao, pre Engleza, Kosovo su naoružavali i SAD različitim vozilima, dok im Turska obučava vojnike i pilote.

„Verovatno za neke buduće avione koje će nekad da imaju i koje će opet na silu i protivpravno neko da im dostavljaju“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Kosovo naoružavaju oni koji od Srbije svaki put traže da u UN podrži međunarodno javno pravo.

Ocenio je da pojedine zapadne zemlje smatraju da Rezolucija 1244 nije u pravnom prometu UN od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

„Sa ponosom mogu da kažem da je Srbija zemlja koja poštuje međunarodne pravne principe i moral. Pričate o svetu u miru, a nema koga ne naoružavate“, rekao je Vučić.

Komentari

Vaš komentar