Vučić: Gledaćemo da povećanje cene gasa i struje ne ide preko 10 odsto

Biznis 18. jul 202218:36 > 21:33119 komentara
Struja, poskupljenje struje, električna energija, dalekovod,
N1

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, kada bude bilo povećanja cena, gledati da "to povećanje cena gasa i struje ne ide preko 10 odsto za naše stanovništvo". "To je gotovo neverovatan uspeh, imajući u vidu kakve su cene i električne energije i gasa na tržištu", rekao je on.

Kako je rekao, preduzeto je mnogo mera po pitanju rešavanja problema u energetici.

„Potiskujemo gas u mađarska skladišta, naša skladišta u Banatskom Dvoru, povećali smo rezerve na 234 miliona kubnih metara, ako možete da izračunate da pet miliona kubnih metara možemo najviše dnevno da podignemo, onda vam je jasno za koliko je to dana, iako nam je potrošnja tokom zime veća, ali zato skladištimo gas u Mađarskoj“, rekao je on.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, „Gasprom se danas pozvao na višu silu u snabdevanju neke zemlje“.

„U svakom trenutku može da vam se desi da se bilo ko na bilo koji način pozove na višu silu i da ostanemo bez struje, zato fjučerski i forvardsi gotovo da ne postoje u trgovini strujom“, kaže.

Naveo je da je „svako smanjenje temperature u stanovima za grejanje ušteda od 5,6 odsto dnevnog nivoa potreba za gasom“.

„Još to nismo razmatrali, ali da znate ako budemo imali većih problema, ili se bilo ko bude pozivao na višu silu, da to postoji kao mogućnost, za sada nismo u toj situaciji, EU je smanjila neophodne temperature na 19 stepeni, mi to još nismo uradili, kod nas su, naročito u Beogradu i Novom Sadu temperature više“, kaže on.

Do sada smo, dodaje, uvezli uglja za jedan dan potrošnje zimi.

„Sad to ide malo ubrzano, očekujemo dodatnu podršku naših kineskih partnera. Nama tri meseca može da traje milion tona, ili 2, 2,5 meseci, borimo se za sve što možemo, borimo se za naftu, razgovaramo sa NIS-om, pod NIS-ovom kontrolom je naša rafinerija“, kaže.

Komentari

Vaš komentar