Vučić i Bujar Osmani o dobrosusedskim odnosima i modernizaciji pruge do Skoplja

Biznis 18. feb 202112:44 7 komentara
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem o jačanju dobrosusedskih odnosa dveju zemalja i to kroz, između ostalog, rešavanje svih pitanja dijalogom, unapređenjem ekonomske saradnje i međusobnom podrškom na evropskom putu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Vučić je naveo konkretne projekte koji bi doprineli boljem povezivanju i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, poput modernizacije železničke pruge do Skoplja i jačanja infrastrukture na graničnim prelazima.

On je rekao da su dobri odnosi Srbije i Severne Makedonije od najveće važnosti za ceo region i istakao „mini Šengen“ kao primer uspešne saradnje, na dobrobit građana i u korist ekonomskog razvoja zemalja, aktivno uključenih u tu inicijativu.

Vučić je izdvojio značaj Memoranduma, koji su potpisale Srbija, Severna Makedonija i Albanija, a koji omogućava međusobnu pomoć i saradnju njihovih zdravstvenih sistema za lečenje obolelih od kovida-19.

Osmani je zahvalio za donaciju vakcina, koje je Vučić u nedelju uručio premijeru Zoranu Zaevu, a koje su omogućile da počne vakcinacija severnomakedonskih građana i, kako je rekao, probudile novu nadu.

Vučić je takođe rekao da Srbija podržava evropske integracije Severne Makedonije, a na sastanku je bilo reči i o unapređenju položaja Srba u Severnoj Makedonije, odnosno Makedonaca u Srbiji, navedeno je u saopštenju.