Vučić: Mladi od 16 do 29 godina dobiće od države pomoć od 100 evra

Biznis 29. dec 202118:23 > 20:15538 komentara
Izvor: TANJUG/JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na godišnjoj konferenciji za novinare da će 1. februara mladi od 16 do nepunih 30 godina dobiti pomoć od 100 evra.

To je, prema rečima Vučića, oko 1,5 miliona osoba.

POVEZANE VESTI

Oni koji ispunjavaju taj kriterijum, imaće pravo da se prijave od 15. do 30. januara, a 1. februara će im na račun leći 100 evra u dinarskoj protivrednosti.

„Potrebno je da se prijave, ostave broj lične karte i broj računa i novac će leći 1. februara“, kazao je Vučić.

On je najavio i pomoć od 10.000 dinara za sve zdravstvene radnike od 15. januara, kao i pomoć penzionerima od 20.000 dinara.

„To je sve ukupno oko tri miliona ljudi koji će dobiti finansijsku pomoć“, rekao je Vučić.

Rast od 7,5 odsto BDP-a

Predsednik Srbije izjavio je i da će, prema „fleš proceni“, Srbija završiti godinu sa rastom od 7,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vučić je rekao da će stopa javnog duga iznositi 56,9 odsto BDP na nivou opšte države, bruto domaći proizvod države ove godine biće 53 milijarde evra, dok se naredne godine očekuje „gotovo 58 milijardi evra“.

Strane direktne investicije iznosiće 3,6 milijardi evra, dodao je Vučić i istakao Srbija ima 16,5 milijardi evra bruto deviznih rezervi, odnosno 13,9 milijardi neto.

Vučić je rekao da Srbija ima 37,3 tone zlatnih rezervi, da je tokom 2019. i 2020. godine kupljeno 12 tona zlata, koje su – sa još jednom tonom pronađenom u Londonu – prebačene u trezore Narodne banske Srbije.

Minimalna zarada iznosiće 35.000 dinara, povećanje plata u javnom sektoru je između sedam i osam odsto, penzije 5,5 odsto plus podrška od 20.000 dinara, najavio je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je i da očekuje da do 2025. u kapitalne investicije u Srbiji bude uloženo 14 milijardi evra.

„Devet milijardi evra je za saobraćajnu infrastrukturu, milijarda evra je za vodovod i kanalizaciju, 700 miliona evra za mlade, 600 miliona evra za zdravstvo, 600 miliona evra za obrazovanje i digitalizaciju, 500 miliona evra za infrastruktru u kulturi i turizmu, 500 miliona evra za energetiku, 300 miliona evra u poljoprivredu“, kazao je.

Dodao je da će 500 miliona evra biti uloženo u sportsku infratstrukturu, objasnivši da će novac biti investiran u odbojkaški nacionalni centar, nove bazene, atletski i fudbalski stadion.

Prema njegovim rečima, do 2030. godine biće još više infrastruktnih radova, a ukupna ulaganja biće oko 37 milijardi evra, ukoliko stopa rasta bude kao sadašnja.

„Do 2030. Srbija mora da postane važna tačka na svetskoj mapi razvijenih tehnologija“, kazao je Vučić.

Podsetio je i da Srbija ima prvi institut za veštačku inteligenciju u regionu i da je cilj da se nastavu sa ulaganjima u tu oblast.

Dodao je da je cilj da se nastavi i sa ulaganjima u IKT sektor.

„Verujemo da ćemo sa ovakvim ulaganjima do 2030. dostići dva odsto BDP ulaganja u istraživanja i razvoj. Tek kada to uspemo, tada ćemo moći da kažemo da smo zemlja koja ima budućnost i koja prati trendove najrazvijenih zemalja sveta i koja može da se sanjima poredi“, kazao je Vučić.

Dodao je kako očekuje da do 2030. izvoz IKT usluga premašu 10 milijardi evra, podsećajući da je pre četiri godine udeo tog sektora u BDP-u bio nepunih pet odsto, a poljoprivrede 10 odsto, dok je danas udeo poljoprivreda 6,6 odsto, a IKT-a 9,2 procenata.

„Srbija će 2030. godine imati i najmanje šest naučnotehnoloških parkova. Biće izgradjeni novi u Kragujevcu i Kruševcu i razmatramo hoće li biti dovoljo kadrova za sedmi u Novom Pazaru“, rekao je Vučić.

„Niko u Srbiji nije osetio krizu“

Govoreći o situaciji u vezi sa energentima, Vučić je rekao da u Srbiji niko nije osetio krizu.

„Brinem kakvo će stanje biti krajem januara i polovinom februara, kada će biti hladni dani“, kazao je.

Dodao je da je stanje u termoelektranama dobro.

„Nama su svi blokovi u skoro punom kapacitetu, svi su uključeni, 4A i 4B, plus dva u Kostolcu, svih 10 funkcionišu… Gledajte koliko to postaje dobra stvar – kad imamo požar u mašini, mi to prevaziđemo i sve bude, kako se to kaže, na mreži, a da vi nista ne osetite“, rekao je Vučić.

„Tokom 2021. otvoreno 18 fabrika“

Predsednik Srbije kaže da je ove godine u Srbiji otvoreno 18 novih fabrika, uz planirane investicije od ukupno 760 miliona evra, za ukupno 11.680 radnih mesta.

„U poslednjih šest meseci položeno je i šest kamena temeljaca za planirane investicije od 221 miliona evra, a koje će omogućiti otvaranje 1.540 novih radnih mesta“, kazao je.

Naveo je da je najveći rast industrija je imala u sektoru rudarstva i to zahvaljujući „Ziđinu“ i borskom rudniku.

„Priliv stranih direktnih investicija za period do 20. decembra iznosio je 3,61 milijarde evra. To znači da ćemo biti gotovo na nivou rekordne 2019. godine, što je oko 60 odsto ukupnih stranih direktnih investicija za ceo Zapadni Balkan“, kazao je Vučić.

Smatra da je tome doprinele politika subvencionisanja, politika nemenjajanja poreskih stopa, dobro stanje javnih finansija.

Komentari

Vaš komentar