Vučić najavio skoro ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana

Biznis 02. apr 202313:53 > 17:11 83 komentara
Printscreen/ @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Veroni u Italiji da uskoro očekuje ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana i da je to osnova ekonomske saradnje uključenih zemalja.

„Uskoro očekujem završetak procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas“, rekao je on u Veroni gde se u okviru inicijative Otvoreni Balkan sastao s premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom.

Oni su posetili Međunarodni sajam vina VINITALY 2023.

„Razgovarali smo o mnogo važnih pitanja kako bismo pripremili sve pre početka letnje sezone. Razgovarali smo i o bezbednosti hrane i usaglašavanju elektronskih karata, prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo napredak naredih meseci po tom pitanju“, rekao je Vučić novinarima.

Srbija je, dodao je, povećala uvoz i trgovinsku razmenu sa Severnom Makedonijom za oko 50 odsto u poslednje tri godine.

„Najveća prepreka na Zapadnom Balkanu je što kamioni sa robom 70 odsto vremena provedu na granici, a 30 odsto voze, na tome ćemo morati da radimo“, dodao je predsednik Srbije.

On je na pitanje novinarke da li bi pitanje Kosova moglo biti prepreka izmedju Srbije i Albanije u Otvorenom Balkanu rekao da lideri dve države vode „odgovornu politiku“.

„Edi i ja pričamo o saradnji, možda nekada imamo oprečne izjave, ekonomija je osnova odnosa naše dve zemlje. Bitno je da se gradjani tih zemalja osećaju sigurno. Lako je dobiti političke poene vređajući nekoga“, rekao je Vučić i dodao da veruje u buduće prijateljstvo izmedju srpskog i albanskog naroda.

Kovačevski: Otvoreni Balkan daje rezultate

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski izjavio je u Veroni da je Otvoreni Balkan inicijativa koja „daje rezultate“.
On je zahvalio „prijateljima Vučicu i Rami što su zajedno na jednom od najvećeh i najvažnijih sajmova vina“ i što mogu zajedno da „podele vinsku viziju Otvorenog Balkana“.

Na Međunarodnom sajmu vina VINITALY 2023 u Veroni je zajednički štand na kom vina izlažu proizvođači iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Povodom učešća na sajmu vina, Kovačevski je rekao da je ono „dokaz da Otvoreni Balkan daje rezultate za ljude i za poslove da nije politička inicijativa već ekonomska inicijativa“.

„Granice nas sprečavaju da komuniciramo jedni sa drugima“, rekao je Kovačevski, koji je govorio i o planovima za saradnju na filmskim projektima ili rganizovanju sportskih igara u okviru inicijative.

Pozivajući druge zemlje da se pridruže „Otvorenom Balkanu“, Kovačevski je rekao da je inicijativa „autentična i bazirana na dobroj volji i dobrosusedskim odnosima“.

Tajani:  Zapadnom Balkanu mesto u EU

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da je za tu zemlju važno da osnaži saradnju sa Zapadnim Balkanom kom je, kako je ocenio, mesto u Evropskoj uniji.

On je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, obišao zajednički štand na kom izlažu proizvođači iz te tri zemlje.

Štand su posetili i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

„Vina Zapadnog Balkana su veoma dobra. Veoma je važno da osnažimo našu saradnju. Piti vino je stil života, to nije samo kuhinja. Italija želi da radi više sa Zapadnim Balkanom“, rekao je Tajani prilikom obilaska štanda.

Dodao je da Italija želi Zapadni Balkan kao deo Evropske unije i poručio: „Mi smo spremni za vas“.

Vučić je najavio da će organizacija VINITALY doći na Sajam vina u Beogradu „Wine vision by Open Balkan“ u novembru.

Kazao je i da će se sutra sastati sa premijerkom Italije Đorđom Meloni.

Komentari (83)

Vidi sve komentare