Vučić najavio ukidanje godišnjeg poreza za mlade i niže namete na rad

Biznis 16. jun 202115:41 > 15:42 31 komentara
Kafići, kafić, restoran, bašta, popuštanje mera, kovid, ljudi, šetači, mere,
N1

Predsednik Srbije danas je najavio značajne poreske olakšice za mlađe od 40 godina. Njima se ukida plaćanje godišnjeg poreza na dohodak i nameti na rad se umanjuju za 70 odsto. Spuštanje iznosa poreza i doprinosa važiće i za ljude koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

Ukinućemo obavezu plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za građane mlađe od 40 godina, to je onaj ekstra porez koji plaćaju svi sa platom višom od proseka“, naveo je Aleksandar Vučić najavljujući nove mere na tržištu rada koje se odnose na mlade. 

Pročitajte još:

Time će ovi mladi, kako je istakao, svakako imati plate iznad proseka, a neće dodatnim dažbinama biti „vraćeni“ na prosećna primanja. 

„Ta mera nama neće doneti  značajne gubitke, ali je veliki signal mladima da mislimo na nih“, naveo je Vučić.

Godišnji porez na dohodak građana, inače, plaćaju ljudi koji imaju prihode veće od tri prosečne srpske zarade –  granica preko koje mora da se prijavi prihod za ovaj porez je ove godine za prošlu utvrđena na 2.987.424 dinara  (iznos se odnosi na tri bruto plate).

Na pitanje N1 zašto se ukida porez, uslovno rečeno – najbogatijim građanima, Vučić ističe da „to nije porez bogatima“.

Nisu oni bogati

„Nije to porez bogatima, nego porez mladima da bi mogli da ulažu u biznis. Nisu oni bogati – nije bogat onaj koji treba da plati 50.000 dinara poreza,  a njemu je potrebno da dodatno ulaže u život, svoj rad, da investira u posao u budućnosti. To je jedna fantastična stimulacija“, odgovorio je Vučić.

Druga mera koja se odnosi na mlade je trogodišnje smanjenje plaćanja poreza i doprinosa od 70 odsto na zarade za zaposlene koji prvi put ulaze na tržište rada.

„To su oni koji dobijaju prvi posao, a koji ostvaruju zaradu od najmanje prosečne plate i to kod poslodavca koji za te tri godine ne smanjuje broj zaposlenih“, pojasnio je Vučić, ne navodeći kada će nove mere da zažive.

To će, ocenio je – direktno dovesti po povećana zarada mladih.

„Verujemo da ćemo time dodatno motivisati i poslodavce da zapošljavaju mlade ljude do 40 godina“, rekao je Vučić.

Kao treću poresku meru predsednik Srbije najavio je i oslobođenje od 70 odsto pripadajućih poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na poslovima istraživanja i razvoja. Za ovu kategoriju poreskih olakšica nije naveo da se odnosi isključivo na mlađe od 40 godina.