Vučić: Građanima ostaje ista cena struje, utvrdićemo cenu za privredu

Ekonomija 11. nov 202111:08 > 16:04 72 komentara
Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, pri obilasku radova na revitalizaciji bloka B termoelektrane "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, najavio da će u ponedeljak biti održan sastanak o utvrđivanju cene električne energije za privredu i naveo da je sa Ziđinom već dogovorena cena, dok se za ostale traži model, ali da u pogledu cene struje "za građane ostaje sve isto".

Predsednik je rekao da su veliki potrošači struje u Srbiji Železara u Smederevu i Ziđin u Boru, koji je i najveći potrošač u Srbiji.

„Sa njima (Ziđinom) smo već dogovorili cenu, ali razgovaramo sa ostalima o okvirima koje možemo da podnesemo. Taj dogovor mora da bude takav da bude iznad cene koštanja, ali nešto više nego što je sada, tako da mi možemo da izdržimo i da podsticajno delujemo na buduća ulaganja“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara.

On je naveo i primer Kontinentala koji će Srbiji, kako je rekao, „doneti dva odsto BDP“.

„I njima je važno da imaju nisku cenu struje i gasa, to im je važno uz druge podstreke koje imamo i dajemo“, rekao je Vučić.

On je naglasio da u pogledu cene struje „za građane ostaje sve isto“.

Izvor: Tanjug

„Nikola Tesla B“ je spas za Srbiju, neće više biti problema sa strujom

Vučić je izjavio je da, od trenutka kada „25. ili 26. novembra bloka B termoelektrane ‘Nikola Tesla B’ u Obrenovcu bude uključen na mrežu“, više neće biti problema sa strujom i poručio da je to „spas za Srbiju“.

On je, obrazlažući da od tada neće biti problema sa strujom, rekao kako to znači da Srbija više ne mora da uvozi struju za 200 i više evra po megavatu ili na kompenzaciju sa Republikom Srpskom, a nabrojao je i koliko struje uvoze zemlje regiona.

„Gledaćamo i da svakome pomognemo, ali kada obezbedimo rezerve i nova postrojenja, iz obnovljivih izvora, videćemo i za nuklearke“, rekao je Vučić.

Radnike, koji rade na revitalizaciji, nazvao je herojima i pomenuo je da su napravili „58.000 zavarivanja“. Ocenio je da rade važan posao pod neljudskim uslovima, a da od termoelektrane „živi Srbija“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare